Magazín

Kocka, ktorá obletela svet: TOP zaujímavosti o populárnej stavebnici + KVÍZ

Legendárna stavebnica Lego oslavuje ďalšie výročie. Poďte sa s nami pozrieť na tie najväčšie zaujímavosti zo sveta hračky, ktorá dobyla svet.

Ilustračný obrázok k článku Kocka, ktorá obletela svet: TOP zaujímavosti o populárnej stavebnici + KVÍZ
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Vo štvrtok 28. januára uplynulo 63 rokov od momentu, kedy bol zaregistrovaný patent na umelohmotnú kocku stavebnice Lego. Za svetoznámou spoločnosťou, ktorá vznikla už v roku 1932, stojí dánsky tesár Ole Kirk Christiansen. Firma sa spočiatku zamerala na výrobu drevených hračiek.

Otcom predchodcu dnešných plastových stavebníc je Hilary Fisher Page, ktorý prišiel s nápadom drevených kociek, ktoré bolo možné na seba pripínať a vytvárať tak stabilné diela. Neskôr spoločnosť zamenila drevo za plast a predajný hit bol na svete.

Dizajn plastovej Lego kocky uzrel svetlo sveta v roku 1958 a používa sa až do dnešných dní.

O desať rokov neskôr v dánskom mestečku Billund otvorili prvý Legoland. Sláva plastovej stavebnice rástla a postupne dobyla celý svet. Trvalo ďalších desať rokov a Lego dostalo dnes už ikonické minifigúrky. Postupne vznikali rôzne tematicky ladené sety (rytieri, vesmírne lode, dinosaury a iné).

Svet Lega je plný zaujímavostí. Vybrali sme pre vás niekoľko tých najlepších.

TOP zaujímavosti o Legu:

  1. K Legu už dlhé desaťročia patria aj tematické zábavné parky. Legolandy lákajú milióny návštevníkov po celom svete. Úplne prvý otvorili už v roku 1968.
  2. Troma najdlhšie vyrábanými sériami sú Lego City, Lego Castle a Lego Technic.
  3. Pri Legu Technic ešte ostaneme. Koncept náročných pohyblivých modelov vznikol v roku 1977 ako Expert Builder. Názov Technic získal až po premenovaní v roku 1984.
  4. Úplne prvou licencovanou sériou bolo Lego Star Wars. Postupne ju nasledovali ďalšie známe značky: Batman, Indiana Jones, Jurský Svet, Harry Potter a iné.
  5. Spoločnosť je známa tým, ako citlivo vníma celosvetové trendy a dokáže na ne okamžite zareagovať. Nevyhla sa tak ani počítačovým hrám, ktoré sú dnes už stálicou videoherného sveta. Prvou vydanou hrou bola v roku 1997 Lego Island.
  6. V roku 2014 sa Lego dostalo na plátna kín. Diváci si užili animovaný film Lego Príbeh od spoločnosti Warner Bros.
  7. Minifigúrky Lego začali z výrobných liniek schádzať v roku 1978. Od tej doby doslova zaplavili celý svet. Vyrobilo sa ich už viac ako 5 miliárd kusov!
  8. Názov Lego vznikol ako skratka dvoch dánskych slov LEG a GODT, ktorých doslovný preklad znie „hrať sa dobre“.
  9. Kompatibilita jednotlivých Lego stavebníc je úplne stopercentná. Každá jedna kocka vyrobená od roku 1958 je vyrobená tak, aby sa dala spojiť s akoukoľvek inou Lego kockou.
  10. Keby sme všetky vyrobené kocky rozdelili medzi všetkých ľudí na Zemi, každý z nás by vlastnil v priemere 86 originálnych Lego kociek.
  11. Spoločnosť si zakladá na kvalite. Aj tak však môže prekvapiť skutočnosť, že iba 18 kusov z jedného milióna vyrobených kociek je vadných a nikdy neopustia brány továrne.
  12. Stavebnice už od nepamäti podporujú kreativitu. Platí to aj o Legu. Svedčí o tom aj fakt, že zo šiestich kociek formátu 8×2 môžete poskladať neuveriteľných 915 103 765 k­ombinácií!
  13. Lego ide na dračku hlavne počas vianočných sviatkov. Každú jednu sekundu sa vtedy na celom svete predá 28 balení, čo predstavuje viac ako 100-tisíc predaných balení každú jednu hodinu.
  14. Možno to bude znieť divne, no Lego je najväčším výrobcom kolies na svete. Ročne ich vyrobí viac ako 300 miliónov. Samozrejme sa jedná o kolieska pre stavebnice.
  15. Lego láka aj milovníkov rekordov. V roku 2009 tak James May postavil prvý dom, kompletne vyrobený z Lego kociek. Potreboval na to 3,3 milióna kúskov stavebnice.
  16. V továrni Billund v Dánsku vyrobia približne 35-tisíc Lego kociek za minútu.
  17. V roku 2020 začalo Lego predávať svoju najväčšiu stavebnicu – Koloseum. Tvorí ho 9 036 kúskov. Pre porovnanie, druhá najväčšia stavebnica Lego je loď Millennium Falcon zo série Star Wars, ktorá má „len“ 7 541 kociek.
  18. Každý, kto niekedy stúpil na Lego kocku potvrdí, že je to jedna z najhorších bolestí, aké môžete v domácich podmienkach zažiť. O to prekvapivejšie vyznieva fakt, že existuje svetový rekord v chodení po kúskoch stavebnice naboso! Guinnesova kniha rekordov mala v roku 2020 nový zápis, keď Salacnib „Sonny“ Molina (USA) prekonal vzdialenosť neuveriteľných 5 082 metrov. Čítate správne. Viac ako 5 kilometrov naboso po Lego kockách!
  19. Fantázii sa medze nekladú. Dokazuje to aj prípad mladíka z Andorry. Ten sa narodil bez pravého predlaktia a práve to stálo za zrodom neuveriteľného diela. V roku 2017 vytvoril prvú funkčnú protetickú ruku z Lego kociek. Postupne svoj model vylepšoval a štvrtá verzia už obsahovala aj motoricky ovládané zápästie a prsty.
  20. Austrálčan Frank Smoes vlastní najväčšiu Lego zbierku na svete. Zbieraniu sa začal venovať v roku 1980. V roku 2017 jeho zbierka obsahovala 3 837 stavebníc a viac ako 8-tisíc figúrok.

Myslíte si, že svetoznáma hračka vás už nemá čím prekvapiť? Svoje vedomosti si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Ako dobre poznáte najpopulárnejšiu stavebnicu?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM