Magazín

Kockový cukor vznikol vďaka porezanému prstu: Čechom priniesol svetové prvenstvo

Denne sa stretávame s predmetmi, ktoré považujeme za samozrejmosť. Nad ich pôvodom sa nezamýšľame, no často ponúkajú zaujímavý príbeh. Rovnako je to aj v prípade kockového cukru.

Ilustračný obrázok k článku Kockový cukor vznikol vďaka porezanému prstu: Čechom priniesol svetové prvenstvo
Zdroj: Pixabay.com

Prvá kocka cukru uzrela svetlo sveta v susedných Čechách pred 178 rokmi. Rafinéria cukru v českých Dačiciach existovala síce iba 19 rokov (1833–1852), priniesla však tomuto takmer zabudnutému kraju lesov a lúk svetové prvenstvo.

Príbeh kocky cukru sa začal v momente, keď si manželka úspešného riaditeľa švajčiarskeho pôvodu Jakuba Kryštofa Rada porezala prst pri sekaní cukru, ktorý sa v tom čase tvaroval do hrúd, klobúkov alebo homolí. Manžela požiadala, aby vymyslel menšie, praktickejšie formovanie.

V novembri 1841 vyriešil Jakub Kryštof Rad tento problém vynálezom lisu na výrobu kockového cukru a 23. januára 1843 mu bol priznaný patent na výrobu sladkých kociek.

Postup bol zaujímavý. Do 400 štvorcových otvorov mosadznej dosky, ktorá sa položila na medenú dosku, sa nasypala cukrová múčka. Prostredníctvom lisu sa cukor stlačil a kocky sa vytlačili na drevenú podložku, kde sa 12 hodín sušili.

Prvý kockový cukor získala Radova manželka iba niekoľko mesiacov po svojom zranení. Daroval jej viac ako tristo červených a bielych kociek.

Svoj patent predal majiteľom rafinérie za 12-tisíc zlatých a ešte v tom istom roku sa začal kockový cukor z Dačíc dodávať do celej monarchie.

Dačický cukrovar predával sladkú pochúťku pod názvom Čajový cukor (Thee-Zucker) alebo Viedenský kockový cukor (Wiener Würfelzucker).

Balíček kockového cukru obsahoval viac ako pol kilogramu skutočných kociek o hrane dlhej 1,5 alebo 1,2 cm. Povolenie vyrábať kockový cukor predala malá, len ťažko prežívajúca dačická rafinéria do Pruska, Saska, Bavorska, Švajčiarska a Veľkej Británie.

Starý zdokonalený patent má už 178 rokov, ale využíva sa pri lisovaní sladkých kociek dodnes.

Jej tvorcovi Jakubovi Kryštofovi Radovi, respektíve jeho kocke cukru, vďačné mesto postavilo na námestí žulový pomník.

Čítali ste pozorne? Svoje vedomosti o sladkej pochúťke si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Koľko toho viete o cukre?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM