Správy Zo Slovenska

Koľko Slovákov sa chce vrátiť domov? Ministri o karanténnych miestach

Počet zostávajúcich reálnych záujemcov o repatriáciu je 2650. Pozrite si aktuálne čísla z ministerstva.

Ilustračný obrázok k článku Koľko Slovákov sa chce vrátiť domov? Ministri o karanténnych miestach
Zdroj: TASR

Aktuálny počet zostávajúcich reálnych záujemcov o repatriáciu je 2650. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga s tým, že registrovaných žiadostí o repatriáciu je 10 089 a repatriovaných bolo 3570. Počet individuálnych repatriácií s asistenciou zastupiteľských úradov SR je 1758.

Zvažujú

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) po utorkovom rokovaní vlády povedal, že tieto čísla rezort diplomacie stále aktualizuje.

„Slovenskí občania v zahraničí zvažujú, či ísť domov. Registrácia je možná aj naďalej, ale po zvážení všetkých dôsledkov a toho, či musia na Slovensko cestovať, naďalej platí, že je to spojená nádoba s kapacitami, ktoré na Slovensku máme,“ povedal minister s tým, že rezort diplomacie má v tejto veci dobrú súčinnosť s ministerstvom vnútra.

Máme dosť miest?

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) po rokovaní vládneho kabinetu uviedol, že momentálne každým dňom pracujú na rozšírení kapacít pre repatriantov, kde po návrate zo zahraničia musia zotrvať v štátom nariadenej povinnej karanténe.

Štát je podľa jeho slov v jednaní s vedením hotelov, ale aj študentských internátov, napríklad tých v bratislavskej Mlynskej doline. „Momentálne sa zdá, že tých kapacít na ten prílev repatriantov, aký dnes je, máme dosť. Neviem to však odhadnúť presne, rokujeme preto o ďalších možnostiach," povedal minister.

Zábery z bratislavského letiska: Repatriácia Slovákov z USA
5
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM