han Politika

Kollár ODÍDE z vlády, keď dajú lekári výpovede. Sulík: Nikam nepôjde, je mu tam DOBRE!

Ak tisíce lekárov podajú výpovede a dôjde k rozvratu zdravotníctva, hnutie Sme rodina odíde z vlády.

Ilustračný obrázok k článku Kollár ODÍDE z vlády, keď dajú lekári výpovede. Sulík: Nikam nepôjde, je mu tam DOBRE!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil šéf hnutia a predseda parlamentu Boris Kollár.

Spolu s lídrom SaS Richardom Sulíkom sa zhodli na tom, že tlak zo strany Lekárskeho odborového združenia (LOZ) pri rokovaniach s vládou začína naberať črty vydierania.

„Pokiaľ by malo 3000 lekárov odísť preč, tak my ideme tiež, nemôžem byť niekde, kde sa rozvráti zdravotnícky systém. Nepodpíšem sa pod to, nebudem chodiť po uliciach v obrnenom transportéri,“ uviedol Kollár.

Sulík si myslí, že ide o politické divadlo a hnutie z vlády neodíde. V prípade, že k dohode s lekárskymi odborármi nedôjde, Sulík hovorí o vine premiéra a celej vlády. Kollár si nemyslí, že premiér zlyhal.

Pýtajú si veľa?

Šéf parlamentu podotkol, že také vysoké zvýšenie platu ako lekári, nemal v štáte nikto. „Aj my sme tlačili, aby vláda dorovnala prostriedky, a to dorovnala na úroveň platov v Českej republike,“ poznamenal. Myslí si, že veľa lekárov sa spamätá a vezme výpovede naspäť.

„Musia sa už aj lekári cítiť blbo, čo tí odborári robia,“ skonštatoval s tým, že ak bude LOZ tlačiť viac, pôjde o vydieranie. Sulík s ním súhlasí, zhodujú sa aj v tom, že vláda má obmedzené možnosti.

Sulík o zlyhaní vlády

Podľa Sulíka je problém aj na druhej strane, nie len na strane LOZ. Hovorí o extrémnom manažérskom zlyhaní na strane vlády. „Tu má maslo na hlave OĽANO, v plnom rozsahu, či už preto, lebo nevyjednávali, či už preto, že tu bol najprv neschopný minister zdravotníctva, teraz je tam slabý minister, či už preto, že dali zlých manažérov do štátnej poisťovne alebo nemocníc,“ vymenoval.

Kollár súhlasí že v nemocniciach je často zlý manažment, kde sú za riaditeľov dohadzovaní „kamaráti“. Hlbší problém ale vidí v tom, že najťažšie výkony sú v štátnych nemocniciach, kde sú potom finančné problémy. Podotkol tiež, že problémy v zdravotníctve sú dlhodobé a podpísala sa pod ne každá vládnuca garnitúra.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM