MI Politika

Komu Matovič blahoželá k volebnému víťazstvu, keď sa jeho vláda rozpadá?

Pre Igora Matoviča musí byť ťažké sledovať, ako si zahraniční premiéri dokážu udržať popularitu a vyhrať voľby aj v čase zúriacej pandémie Covid-19.

Ilustračný obrázok k článku Komu Matovič blahoželá k volebnému víťazstvu, keď sa jeho vláda rozpadá?
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Dni lídra OĽaNO ako premiéra sú zrejme spočítané. Demisiu už pripustil a všetko smeruje k tomu, že ju aj reálne podá. Jeho hnutie stratilo od volieb polovicu voličov a Igor Matovič patrí medzi najmenej dôveryhodných politikov na Slovensku.

V tejto situácii musel Igor Matovič na sociálnej sieti Twitter zablahoželať k opätovnému volebnému víťazstvu holandskému premiérovi Markovi Ruttemu. Napriek pandémii mu voliči vyjadrili najväčšiu dôveru a bude zostavovať vládu už štvrtýkrát za sebou.

Posmešky na Twitteri

Nedávno sme vás tu informovali, že premiér Igor Matovič má aj účet na sociálnej sieti Twitter, ktorý väčšina slovenskej verejnosti vôbec nepozná. Je určený najmä pre zahraničie a premiérova komunikácia je tam mimoriadne slušná a vecná.

„Blahoželám premiérovi Markovi Ruttemu k štvrtému volebnému víťazstvu za sebou,“ uvádza Matovičov tweet z 19. marca.

Úspech holandského politického matadora, ktorý je na čele vlády už od roku 2010, je v ostrom kontraste s problémami slovenského premiéra, ktorému sa práve rozpadá vláda pod rukami. Posmešne mu to pripomínajú aj diskutujúci pod jeho tweetom.

„Hádam sa nedomnievate, že to zopakujete, pán premiér?“ Píše jeden z diskutujúcich. Ďalší pripája štipľavú poznámku: „Blahoželám premiérovi Igorovi Matovičovi k vládnej kríze.“

Podobné problémy

Predstavitelia OĽaNO často zdôvodňujú hlboký prepad preferencií ich hnutia a najmä samotného premiéra pandémiou. Opakovane v médiách uvádzajú, že ľudia sú prirodzene unavení z nepopulárnych ale nutných opatrení, ktoré presadzoval Igor Matovič, a preto mu klesá popularita.

Lenže aj v Holandsku riešia Covid-19 a vírus tam má na svedomí už 16-tisíc obetí. Holanďania sú tiež frustrovaní z nekončiacej pandémie a mnohí nedávno vyšli do ulíc protestovať proti vládnym nariadeniam, pričom došlo aj k násilnostiam.

Voľby boli preto vnímané ako akési referendum o Rutteho vládnej strane a netrpezlivo sa čakalo, aké vysvedčenie mu voliči vystavia. Výsledkom je volebné víťazstvo a potvrdenie správnosti vládnej politiky počas pandémie.

„Rutte si udržal svoju popularitu vďaka tomu, že vystupoval ako krízový manažér krajiny, ktorý ju dokázal pragmaticky navigovať cez pandémiu koronavírusu,“ vysvetľuje príčiny volebného úspechu holandského premiéra portál The Conversation.

Slovenskému premiérovi Igorovi Matovičovi kritici najčastejšie vyčítajú práve nedostatok manažérskych schopností a pragmatizmu pri riadení štátu. Namiesto toho sa spolieha na improvizáciu a svoje povestné prekvapenia, ktoré pretláča proti vôli koaličných partnerov.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM