Zo Slovenska

Koniec rúškam a respirátorom, či karanténe a režimom OTP a OP? OMYL! Je to ďalší HOAX

Ústavný súd (ÚS) SR nezrušil povinné nosenie rúšok, karanténu, COVID pass ani režimy OTP a OP.

Ilustračný obrázok k článku Koniec rúškam a respirátorom, či karanténe a režimom OTP a OP? OMYL! Je to ďalší HOAX
Zdroj: Unsplash.com

Za protiústavné označil v decembrovom náleze len špecifické časti zákona o ochrane verejného zdravia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR to uviedlo v reakcii na nepravdivé interpretácie, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami.

„Niektoré z chýb, ktoré vytkol Ústavný súd, boli už napravené novelou zákona,“ spresnilo ministerstvo. Zároveň vyzvalo verejnosť, aby si dávala pozor na zdroje i kvalitu informácií, s ktorými sa stretáva na internete a sociálnych sieťach.

O čo presne ide?

„Povinnosť používať rúška a respirátory, vstupy do prevádzok v režime OP/OTP, používanie green passov a ďalšie v súčasnosti platné opatrenia majú výslovnú oporu v iných častiach zákona o ochrane verejného zdravia a týchto sa rozhodnutie Ústavného súdu netýkalo,“ priblížila na sociálnej sieti verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Uviedla, že rozhodnutie ÚS SR sa týka najmä posúdenia ústavnosti izolácie a karantény realizovanej mimo domáceho prostredia.

Z nálezu Ústavného súdu podľa kancelárie ombudsmanky vyplýva, že je možné po novom nariaďovať izoláciu len v domácom prostredí. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť 31. decembra 2021.

Do jeho prijatia bola izolácia a karanténa prípustná v domácom prostredí, nemocničnom alebo inom určenom zariadení.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM