Volejbal

Koniec volejbalistov na ME: Zo skupiny nepostúpili, tréner hodnotí vystúpenie pozitívne

Vystúpenie slovenských volejbalistov na 31. ME v Belgicku zhodnotil tréner Andrej Kravárik pozitívne.

Ilustračný obrázok k článku Koniec volejbalistov na ME: Zo skupiny nepostúpili, tréner hodnotí vystúpenie pozitívne
8
Galéria
Zdroj: TASR

Napriek tomu, že v ňom prevládalo sklamanie po skončení bojov v základnej skupine, ktoré Slovákom vystavili stopku pred osemfinálovou fázou. Podľa 48-ročného trénera hráči ukázali zlepšenie v mnohých smeroch a majú pred sebou lepšiu budúcnosť. Či bude spojená aj s Kravárikom, to je v tejto chvíli nejasné.

Slováci na ME zvíťazili v dvoch dueloch za sebou iba po tretí raz v histórii. Predtým sa im to podarilo v rokoch 1997 a 2011. V roku 2015 v Taliansku a 2017 v Poľsku sa neradovali ani z jedného triumfu. Triumfy nad Španielskom a Rakúskom však napokon účasť vo vyraďovačke nepriniesli.

Dostavila sa túžba po víťazstve

„So Španielskom sme odohrali ťažký zápas. Psychika, tréma, tlak, to všetko zohralo úlohu. Ale po prvých dvoch víťazných setoch som veril, že zvíťazíme za tri body. Ale šport je taký. Bol som šťastný aj za výhru 3:2. Chalani zapli a túžba po víťazstve prišla. Po slabom úvode s Rakúšanmi sme sa skoncentrovali, uvedomili sme si, že toto je jediná cesta k postupu. Nedali sme im potom žiadnu šancu. Hrali sme dobre v obrane, v útoku i v poli, teda tak, ako nás to zdobilo v príprave. Na týchto herných činnostiach sme popracovali, bolo to vidieť. Veľmi dobrý zápas z útočnej sily odohrali Kriško a Michalovič,“ uviedol Kravárik.

V ďalších dueloch však Slováci nestačili na favoritov, hoci v prvých dvoch setoch proti Belgicku, Srbsku i Nemecku mali blízko k úspechu. Napokon však všetky tri duely prehrali 0:3. „Okrem tretích setov so Srbmi a Nemcami si trúfam povedať, že sme si zaslúžili minimálne bod. Boli to zápasy ako cez kopirák. Neviem si vysvetliť výpadky v tretích setoch. Prehrali sme predtým nešťastne druhé sety, ale práve to nás malo nakopnúť. Bohužiaľ to bolo opačne. Je to škoda, pretože sme na tomto šampionáte hrali dobre a mali sme postúpiť,“ dodal Kravárik.

Lacné chyby v koncovkách

Kormidelník Slovákov hráčov prevažne chválil, no našiel aj negatíva. „Spomenul by som jednoduché a lacné chyby, ktoré sa stávali v koncovkách zápasov. Chýb bolo v každej hernej činnosti minimum, stabilizovali sme neskutočným spôsobom podanie, čo bol náš veľký otáznik. Ale vždy nám chýbal kľúč k tomu, aby sme nejakým bodom, alebo nejakým hráčom ten zápas zlomili. Možno chýbal aj líder, nemali sme hráča, ktorý by to vzal na seba.“

Koniec v základnej skupine mrzel hráčov i trénera najmä preto, že do osemfinále postúpili na ich úkor Španieli. Teda súper, s ktorým zvíťazili 3:2 po tom, čo viedli už 2:0.

„Na jednej strane je to frustrácia, na druhej sme vedeli aký je systém a mali sme bojovať o každú loptu. Ponaučenie do budúcna? Ak toto mužstvo zostane pokope, bude sa ešte môcť čím pochváliť. Netreba hádzať flintu do žita. Toto mužstvo môže ešte urobiť viac, ako doteraz,“ myslí si Kravárik. Zlomový moment turnaja hľadal s námahou. „Ťažko mi je niečo vyberať. Prvý zápas bol dobre rozbehnutý, tam mala prísť nejaká brutálna hecovačka. Spoliehať sa na to, že uhráme niečo s favoritmi, to by som si dopredu netrúfal kalkulovať. So Španielmi to bolo najdôležitejšie v tom, že sme pre postup mohli niečo urobiť.“

Nejasná budúcnosť

Po ME sa Kravárikovi skončí zmluva so Slovenskou volejbalovou federáciou (SVF) a jeho budúcnosť na lavičke reprezentácie je nejasná. Situáciu mu navyše sťažuje fakt, že už niekoľko rokov žije v Grécku.

„Pokračovať by som chcel, to určite áno. Chalanov poznám a veľmi dobre. Ponaučil som sa z niektorých vecí. Máme dobrú a zdravú generáciu, hráči sú si vedomí, že majú na to, aby konkurovali silnejším mužstvám v Európe. Že sa to teraz nepodarilo je obrovská škoda pre slovenský volejbal, ale aj pre hráčov. Či budem pokračovať neviem, mám zviazané ruky aj čo sa týka Grécka, končí mi neplatené voľno. Túto otázku by som nechal otvorenú.“

Napriek sklamaniu však bude tréner Slovenska pozorne sledovať vyvrcholenie šampionátu.

Svojho favorita vysypal z rukáva okamžite: „Palce budem držať Srbom. Nie preto, že sme sa s nimi stretli, ale preto, že majú vynikajúce mužstvo so skvelým trénerom, s ktorým sa dobre poznám. Majú veľa mladých hráčov, približujú sa našej mentalite. Pre mňa aj pre hráčov by mala byť výzva zobrať si niečo od nich. Musíme sa zlepšiť v rýchlosti a celom prejave. A vštepiť hráčom také sebavedomie, aké majú Srbi. Ja im budem veľmi držať palce, aby získali titul.“

Andrej Kravárik
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM