MI Zo zahraničia

Kontrolujte nebo! Na Zem sa zrútia trosky čínskej rakety. Kedy presne?

Celý svet v napätí očakáva, kam a kedy dopadnú na zemský povrch zvyšky čínskej rakety Dlhý pochod 5B. Minimálne sa už vie časové rozpätie udalosti.

Ilustračný obrázok k článku Kontrolujte nebo! Na Zem sa zrútia trosky čínskej rakety. Kedy presne?
Zdroj: TASR/AP

V sobotu si s nami zahrá ruskú ruletu 20-tonový zvyšok čínskej rakety, ktorá sa prirúti z obežnej dráhy Zeme. Spadnúť môže kdekoľvek a vedci budú poznať presné miesto len posledných pár hodín pred dopadom.

Raketa s názvom Dlhý pochod 5B vyniesla minulý týždeň do kozmu základný modul budúcej čínskej vesmírnej stanice Tchien-che, čo v preklade znamená Nebeská harmónia.

Kľúčové hodiny

Kedy sa to stane? To je otázka, ktorú si kladú astronómovia zrejme po celom svete. Obrovský kus vesmírneho odpadu má hmotnosť až 20 ton a z väčšej časti v atmosfére zhorí. Stále však z neho zostane dostatok trosiek, ktoré pri dopade na Zem môžu narobiť veľké škody.

Podľa astronómov by zvyšky čínskej rakety mali dopadnúť na zemský povrch niekedy medzi 16:00 v sobotu až 10:00 v nedeľu.

Je to pomerne veľké časové rozpätie, ale ešte väčšou záhadou zostáva lokalizácia dopadu. Tam zatiaľ experti iba tápajú. Našťastie 70% zemského povrchu pokrývajú oceány a tak je najvyššia pravdepodobnosť, že trosky skončia v morských vlnách. Garantovať to však nedokáže nikto.

„S najväčšou pravdepodobnosťou dopadnú zvyšky rakety do oceánu alebo na neobývané územie,“ uvádza portál SpaceNews.

Nie je jasné, koľko individuálnych kusov trosiek sa zrúti na Zem, ani akú budú mať hmotnosť. Podľa vedcov to však bude dosť na to, aby v prípade smoly narobili veľkú škodu.

Ďalšie zaujímavosti

Minulé incidenty

Takáto udalosť však nie je až taká ojedinelá, ako by sa mohlo zdať. SpaceNews uvádza, že každý rok takto nekontrolovateľne dopadne na Zem približne 100 ton rôzneho vesmírneho odpadu.

Minulý rok mali smolu v Afrike, keď zvyšky čínskej rakety dopadli na Pobrežie Slonoviny a poškodili niekoľko dedín. Zvyšky amerického vesmírneho laboratória Skylab sa zasa zrútili na austrálske mesto Esperance v roku 1979.

Podľa medzinárodných zmlúv v takej situácii nesie zodpovednosť štát, ktorý vesmírny objekt vypustil. Zatiaľ sa však takáto finančná kompenzácia realizovala iba raz a to v roku 1978, keď do kanadskej Arktídy dopadli rádioaktívne kusy sovietskeho satelitu Kosmos 954.

Rusi následne vyplatili Kanaďanom kompenzáciu tri milióny dolárov, čo zodpovedalo nákladom na zložité vyčistenie oblasti od rádioaktívnych trosiek.

Udialo sa na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM