MI Politika

Korčok odišiel so vztýčenou hlavou: Na záver uštedril Matovičovi riadnu nakladačku

Na Slovensku prežívame hlboký úpadok politickej kultúry. Ľudia nepotrebujú politikov, ktorí rozprávajú ako pri pive, odkázal odchádzajúci šéf diplomacie.

Ilustračný obrázok k článku Korčok odišiel so vztýčenou hlavou: Na záver uštedril Matovičovi riadnu nakladačku
Zdroj: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok podal do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej demisiu. Na tlačovke pred novinármi veľmi úprimne a otvorene hovoril o svojich výhradách voči spôsobu vládnutia súčasného kabinetu. V jeho slovách sa musel nájsť najmä Igor Matovič.

Toto je tenký ľad!

Ivan Korčok bol v kresle ministra zahraničných vecí ako nestranícky nominant SaS. Tesne pred podaním demisie poďakoval prezidentke, predsedovi parlamentu i celej vláde, vrátane premiéra. „Sú to všetko príjemní ľudia,“ dodal odchádzajúci šéf slovenskej diplomacie.

Potom však už nasledovala ostrá kritika a varovanie pred ďalším vývojom. Slovensko sa podľa Korčoka dostalo pre vnútorné spory na tenký ľad.

„Apelujem, aby sme sa vrátili z tohto tenkého ľadu, lebo ide o záujmy štátu. Je strašne dôležité si uvedomiť, že doma slová vyšumia za 24 hodín, ale v zahraničí pretrvávajú roky,“ vyhlásil I. Korčok.

Je známe, že s premiérom Matovičom na seba viackrát narazili. Ivan Korčok sa ako šéf diplomacie musel ospravedlňovať Ukrajine za premiérov nevhodný žart, a kritizoval tiež teatrálnu tlačovku pred lietadlom naloženým Sputnikom V.

Premiér zabudol, kde má bránu

Ich najväčší spor však vypukol, keď I. Korčok kritizoval separátne rokovanie maďarského šéfa diplomacie Pétera Szijjártóa s poslancom OĽaNO György Gyimesim o slovenskej legislatíve o dvojitom občianstve. Premiér Matovič sa následne zastal maďarského ministra a nie vlastného, čo je skutočne nevídaný postup.

„Je dôležité, aby sa už nestalo, že premiér podporí ministra zahraničných vecí iného štátu. Neberiem to osobne, bolo to v zápale boja, keď kapitán stratil orientáciu, na ktorú bránu kopať. Bol som prvým ministrom zahraničných vecí, ktorému sa to stalo a verím, že aj posledným,“ komentoval to Ivan Korčok.

Tento konflikt spomenula aj prezidentka Zuzana Čaputová pri preberaní Korčokovej demisie a jasne sa postavila na jeho stranu.

„Oceňujem vašu reakciu na skutočnosť, ktorú ste vyhodnotili ako zasahovanie do našich vnútorných záležitostí. Latku výkonu na ministerskej funkcii ste postavili skutočne vysoko,“ uviedla hlava štátu.

Premiér pri preberaní Korčokovej demisie v Prezidentskom paláci prítomný nebol.

Úpadok politiky

Ivan Korčok pri svojej rozlúčke hovoril aj o tom, ako veľmi mu prekážka hlboký úpadok politickej kultúry na Slovensku. Uznal, že tento problém je tu už dávno, ale zdôraznil, že ani Matovičovej vláde sa to nepodarilo zmeniť. Práve naopak.

„V politike padajú všetky zábrany, komunikácia zhrubla, ide menej o vysvetľovanie jednotlivých krokov ľudom, ale o to, ako sa dotknúť partnera a zraniť ho,“ vyhlásil odchádzajúci minister.

Vo svojom mimoriadne otvorenom vyjadrení nepriamo kritizoval aj spôsob komunikácie Igora Matoviča, ktorý vytrvalo odmieta podriadiť svoju verejnú prezentáciu tomu, čo sa očakáva od premiéra krajiny. Nevyhýba sa hrubému slovníku a infantilným prejavom.

„Je omyl si myslieť, že ľudia chcú, aby sme sa im prihovárali jazykom, akým rozprávame doma alebo na pive. Je to naopak. Čím viac politici používajú ľudový jazyk, tým menej ľudia politike rozumejú,“ uviedol I. Korčok.

Na otázku, či je pripravený sa opäť do vlády vrátiť, nechcel odpovedať. Podľa neho nie je vhodné o tom hovoriť, keď ministri ešte ani poriadne neodišli. Všetko podľa neho záleží od toho, či je táto koalícia schopná vládnuť zodpovedne a inak ako doteraz.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM