Aktualizované Správy

Desiatky mŕtvych lekárov a kňazov: Koronavírus decimuje Taliansko

Ochorenie COVID-19 si vyžiadalo život už 30 lekárov, vrátane 17 všeobecných. Nakazených sú tisícky zdravotníkov. Smrtka neobišla ani kňazov.

Ilustračný obrázok k článku Desiatky mŕtvych lekárov a kňazov: Koronavírus decimuje Taliansko
Zdroj: TASR

Päť zo šiestich lekárov, ktorí zomreli za posledných 24 hodín, boli rodinní lekári. Oznámila to v stredu Talianska federácia lekárov všeobecného lekárstva (FIMMG).

Podľa agentúry ANSA rodina jedného z lekárov, ktorý zomrel v Turíne, uviedla, že zrejme bude žiadať od štátu odškodné.

„Štát by mal vyslať silný a jasný signál: musí kompenzovať rodiny lekárov a zdravotných sestier, ktoré zomreli pri činnosti na ochranu verejného zdravia,“ uviedol právnik rodiny Gino Arnone. „Inak sme pripravení viesť právny boj,“ dodal.

Nakazených sú tisíce zdravoníkov

Koronavírusom je nakazených viac ako 5000 talianskych zdravotníckych pracovníkov, informovala v stredu únia zdravotníkov (Anaao Assomed). Vyzvala preto na okamžité kroky, aby sa všetkým pracovníkom poskytli individuálne ochranné prostriedky.

V utorok hlásili v Taliansku ďalších 743 úmrtí v dôsledku nakazenia novým koronavírusom, čo je opäť vyšší prírastok ako za predošlé dva dni.

Mŕtvi kňazi

Pandémia spôsobená novým koronavírusom si vyžiadala životy aj najmenej 67 kňazov, z ktorých najmladší mal 53 rokov. Oznámila to v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na taliansky katolícky denník Avvenire.

„Kňazi ochorejú a zomierajú ako hocikto iný, možno dokonca viac ako ostatní,“ napísal denník. Ďalej uviedol, že až 22 úmrtí kňazov zaznamenali v Bergamskej diecéze, ktorá je priamo v epicentre nákazy v Taliansku.

AFP pripomenula, že pápež František ešte 10. marca, keď v Taliansku šírenie nákazy naberalo na sile, kňazov vyzval, aby mali „odvahu vyjsť von a stretnúť sa s chorými“.

Hrôzostrašné čísla

V stredu večer informoval spravodajský kanál Rai News 24 (s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu) o ďalších 683 ľuďoch, ktorí nákaze podľahli.

Počet mŕtvych tak stúpol na 7503. V Taliansku je momentálne 57 521 pacientov s koronavírusom, čo predstavuje nárast o 3491 v porovnaní s utorkom, uviedol Úrad pre civilnú ochranu, ktorý citovala spravodajská televízia Sky TG24.

Celkový počet infikovaných ľudí – vrátane obetí a uzdravených (9362) – dosiahol 74 386.

Hospitalizovaných so symptómami je 23 112 ľudí (v utorok ich bolo 21.937) a v intenzívnej starostlivosti je 3489 osôb (v utorok ich bolo 3396). V domácej izolácii je 30 920 ľudí (v utorok ich bolo 28.697).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM