Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Krátke správy o udalostiach v Bardejove

Minulý pondelok sa v meste kontrolovalo. Hlavná cesta do Prešova bude čiastočne uzavretá. Zdravotníci z ČK PLUS sa školili a skatepark sa teší z novej rampy.

Ilustračný obrázok k článku Krátke správy o udalostiach v Bardejove
Zdroj: Bardejovský Reportér

Nová rampa v skateparku

BARDEJOV. V piatok 8. septembra prišli bardejovským skaterom podať pomocnú ruku kolegovia z Bratislavy. Členom Občianskeho združenia Bardejov Skate Crew sa podarilo získať finančné prostriedky na vybudovanie novej rampy v stále nedokončenom skateparku. Chlapci z komunity si spoločne zhotovili drevenú U-rampu.

Výsledné dielo bude slúžiť nie len pre každodenné využitie pre miestnych skaterov, ale aj na rôzne súťaže. OZ Bardejov Skate Crew majú aj oficiálne členstvo vo Zväze. Motivuje ich to v realizovaní rôznych súťaží a na základe toho musia organizovať aj súťaž o Slovenský pohár. Členstvom sa zaväzujú v súťažení na majstrovstvách Slovenska. Bardejovský skateri chcú do konca októbra zveľadiť skatepark aj novým altánkom.

Školenie zdravotníkov

BARDEJOV. Uplynulý týždeň sa na poliklinike ČK PLUS konalo školenie zdravotníkov. Prišli odborní školiaci lektori z RZP Trenčín – poskytovateľ akreditovaných kurzov prvej pomoci. Dobré meno majú na Slovensku, ale aj v susednom Česku. Náplňou kurzu bolo zdokonaľovanie v metódach záchrany ľudského života.

Kurz pre zdravotníkov je povinný a musí sa vykonávať raz za dva roky. Metódy pri zachraňovaní života sa stále menia a vyvíjajú. Zdravotníci z ČK PLUS mali možnosť zdokonaliť sa v nových postupoch a zároveň si vyskúšať aj nové pomôcky. Nácvik sa vykonával na špeciálnych resuscitačných figurínach.

Kontrolný deň

BARDEJOV. V pondelok 11. septembra sa v meste konal kontrolný deň. Primátor mesta Boris Hanuščák kontroloval práce, ktoré sa v týchto dňoch realizujú v Zariadení pre seniorov (ZpS) Čergov na Wolkerovej ulici a na sídlisku Moliterka. ZpS Čergov na základe zmeny legislatívy začalo prijímať aj klientov s ťažším stupňom telesného postihnutia.

Z tohto dôvodu bolo potrebné zrealizovať bezbariérovosť stavby. Na základe vypracovaného projektu im Ministerstvo práce a sociálnych vecí prispelo na výstavbu zdvíhacej plošiny sumou 25-tisíc eur. Stavba by mala byť ukončená koncom novembra. Plošina uľahčí manipuláciu pracovníkov zariadenia s ležiacimi pacientami ale aj prácu samotného personálu.

Kontrolný deň pokračoval na sídlisku Moliterka. Obyvatelia tejto mestskej časti sa už dlhší čas sťažovali na nevyhovujúcu cestnú infraštruktúru. Cesty boli v dezolátnom stave a na niektorých úsekoch chýbal chodník. Práce sa konajú na ulici Kukorelliho, Kalinčiaka a ulici Ľudovíta Štúra. Súčasťou a témou pondelkového kontrolného dňa bol aj poškodený most v Dlhej Lúke, ktorý sa bude už čoskoro rekonštruovať.

Uzávierka cesty

BARDEJOV. V utorok 12. septembra sa uskutočnilo stretnutie kompetentných ohľadom uzávierky ciest. Rokovalo sa o všetkých variantoch realizácie medzinárodného cestného projektu. Pracovné rokovanie sa uskutočnilo v priestoroch bardejovského závodu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávnehokraja.

Zúčastnili sa ho aj starostovia obcí, ktorých sa uzávierka týka, keďže sa chystá rekonštrukcia cestného spojenia Bardejov, Prešov a Gorlice. Bude financovaná z prostriedkov Európskej únie. Aby sa zabránilo úplnej uzávierky cesty, zúčastnení sa dohodli na jej čiastočnej uzávierke.

Má sa uskutočniť už počas tohto týždňa.Jedná sa o úseky medzi obcami Raslavice – Janovce, Kľušovom a Bardejovom a odbočkou na Regeťovku a Becherov. Motoristi budú môcť prechádzať iba v jednom jazdnom pruhu. Premávka riadená semaformi by mala trvať dvanásť týždňov.

Biela pastelka

BARDEJOV. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska každoročne organizujú verejnú zbierku s názvom Biela pastelka. Tohtoročným ambasádorom je Marek Hamšík, slovenský reprezentant a niekoľkonásobným držiteľom titulu Futbalista roka. V Bardejove bude zbierka prebiehať v piatok 22. septembra.

Počas celého dňa stretnete v uliciach dobrovoľníkov so zapečatenými pokladničkami do ktorých môžete prispieť na konto zbierky. Online alebo sms zbierka potrvá do 31. decembra. Príspevkom podporíte tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM