ELA Zo Slovenska

Kto ustráži (nielen) podnapitých svadobčanov? Štát hádže pokuty na podniky, tie na mladomanželov

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) vníma pozitívne návrh na zvýšenie počtu účastníkov na svadbách v počte do 100 ľudí. Má to jedno ALE...

Ilustračný obrázok k článku Kto ustráži (nielen) podnapitých svadobčanov? Štát hádže pokuty na podniky, tie na mladomanželov
Zdroj: pixabay.com

Stovky svadieb presunutých na neurčito či uzavretie sobášov s minimom hostí. Taká je realita posledných mesiacov od vypuknutia koronavírusu. Nie jednému páru niekoľkomesačné prípravy a vidina o svadbe s veľkým počtom ľudí a slobodnej zábave raz-dva spľasli.

V letných mesiacoch síce došlo k uvoľneniu viacerých zákazov a povinné rúška boli to najmenej. Budúcich mladomanželov, prevádzkovateľov hotelov, reštaurácií a aj firiem, ktoré organizujú svadby, postavilo na nohy ďalšie sprísnenie nariadení.

V pondelok (14. septembra) večer ešte premiér vyzval ľudí na sociálnej sieti, aby mu napísali, ako by to riešili oni. V stredu na rokovanie vlády prišiel s vlastným návrhom, ktorý podľa jeho slov aj prešiel. Predtým vraj oslovil hlavného hygienika aj právnikov na Úrade verejného zdravotníctva.

Z 30 na 100

Pred týždňom prišlo odporúčanie pandemickej komisie, že vzhľadom na „druhú“ vlnu pandémie sa svadby obmedzia na 30 ľudí už od 1. októbra. Tých, ktorí už mali rezervované svadby, vyplatené zálohy, zabezpečených hostí či ďalšie výdavky spojené so svadbou, to zdvihlo zo stoličky.

Po verejnej kritike a aj petíciách organizátorov svadieb, upustila pandemická komisia od tohto nariadenia. Na svadbách bude môcť byť najviac sto ľudí, ale zavedú sa prísnejšie kontroly, uviedol v stredu 16. septembra po rokovaní vlády premiér Igor Matovič (OĽANO).

Správa rozhodne potešila najmä tých, ktorí už mali zabezpečené väčšie svadby. Pozitívne to vnímajú aj podniky. Má to však jeden háčik.

"Naozaj nie sme v bezpečnej situácii. Sme v čase pandémie a keď to chceme zvládnuť, tak pri počte sto sa dá skresať aj veľká východniarska svadba,“ vysvetlil Matovič, prečo spomínaný počet.

Teší nás to, ALE…

Na svadbách bude môcť byť najviac sto ľudí, ale zavedú sa prísnejšie kontroly. Majiteľ miesta, kde sa bude svadba konať, musí 48 hodín dopredu oznámiť jej konanie regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Hygienici tiež zverejnia manuál bezpečnej svadby. Pri pití a jedení nebudú vyžadované rúška, ani pri svadobných fotografiách, ale v iných situáciách áno.

Tieto nariadenia sú zvládnuteľné, problémovým sa javí iný detail: Na svadby budú chodiť náhodné kontroly z hygieny či polície. V červených regiónoch, akým je napríklad Bratislava, budú pokuty dvakrát vyššie ako v zelených.

Pokutu v prípade porušenia pravidiel dostane podnik, kde sa svadba organizuje. Hygienici môžu udeliť najviac 20-tisícovú pokutu.

Bremeno pokút

Premiér chce, aby zodpovednosť za svadobné hostiny niesli majitelia reštaurácií. Zatiaľ však nevie, či to bude právne možné. Podotkol, že ak majiteľ nebude schopný zabezpečiť hygienické opatrenia, tak svadbu nemá robiť. Predpokladá, že nariadenie k svadbám by malo byť zverejnené v priebehu jedného týždňa.

„Bude to naozaj na dohode medzi majiteľom toho priestoru a svadobnými hosťami, a najmä medzi ženíchom a nevestou. Do sto ľudí tú slobodu máte, ale za týchto prísnych podmienok,“ spresnil Matovič. Najkritickejší na prenos nákazy je podľa neho tanečný parket, preto prísne pokuty.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) vníma pozitívne návrh na zvýšenie počtu účastníkov na svadbách. Uviedol to generálny manažér AHRS Marek Harbuľák v reakcii na stredajšie (16. 9.) vyjadrenie premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že na svadbách bude môcť byť najviac 100 ľudí.

Kto ustriehne svadobčanov?

Podľa AHRS zvýšenie počtu účastníkov umožní realizáciu väčšiny už objednaných svadobných hostín. „Zároveň však nesúhlasíme s neprimeraným prenášaním zodpovednosti na prevádzkovateľov zariadení verejného stravovania, a to v prípade porušenia prijatých opatrení zo strany účastníkov svadieb, napríklad povinnosť mať rúško počas celej svadobnej hostiny,“ zdôraznil Harbuľák.

Prevádzkovatelia zariadení verejného stravovania majú podľa neho už dnes viacero informačných a prevádzkových povinností, vyplývajúcich z opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré podstatným spôsobom zvyšujú ich náklady na personál a vybavenie.

„Sú to všeobecné povinnosti, ako označiť prevádzku platnými opatreniami, t.j. piktogramami, okrem toho je to aj povinnosť medzi obsluhou jednotlivých hostí dezinfikovať si ruky, dezinfikovať stoličky po každom hosťovi, častejšia dezinfekcia toaliet a podobne,“ uviedol pre Dnes24 Harbuľák.

Dodal, že ak takáto povinnosť bude ustanovená v opatreniach ÚVZ SR alebo legislatívne, je pravdepodobné, že zariadenia verejného stravovania budú odmietať požiadavky na organizáciu svadobných obradov.

Prečo by podnik nemala tešiť zákazka a zárobok zo svadby? Dôvod sa môže zdať bizarný, ale ako nám potvrdil Harbuľák, niektorí podnikatelia radšej obetujú zisk pod hrozbou mastnej pokuty, ktorá by jeho prevádzku aj položila. Fyzicky ustriehnuť a dohovárať svadobčanom, a povedzme si otvorene – potúžených alkoholom – je takmer nemožné.

Horúci svadobný zemiak

„Áno, presne tak, nie je možné ustriehnuť všetkých svadobčanov, na to potrebujete mať stály dozor, a hlavne my nemáme páky ani nástroje ako prinútiť hosťa, aby tieto nariadenia dodržiaval,“ uzatvára tému Harbuľák.

Niektoré prevádzky či páry to zrejme budú riešiť tak, že si na svadbu zaplatia SBS-ku, čo sa však odrazí aj na výdavkoch. Viaceré hotely a reštaurácie nám potvrdili, že zrejme pristúpia k dodatkom k zmluve, v ktorom si zadefinujú, že v prípade porušenia nariadení vlády nesie zodpovednosť objednávateľ akcie, teda svadobčania. Inými slovami, hodia ďalej horúci zemiak…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM