Rastislav Búgel Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Celé jazero SFIALOVELO! Čo sa to stalo?

Voda v jednom z nemeckých jazier sfialovela. Prekvapivý jav láka domácich aj turistov.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Celé jazero SFIALOVELO! Čo sa to stalo?
Zdroj: Twitter.com/Tommi Brem

„Prekvapivý jav sa odohral v nemeckom regióne Allgäu, ktorý sa nachádza len pár kilometrov od hraníc s Rakúskom v Bavorských Alpách. Jazero upútalo pozornosť Nemcov v celom regióne po tom, čo zmenilo farbu na tmavofialovú,“ píše iMeteo.sk.

Na zvláštny prírodný fenomén sa prišli pozrieť stovky turistov z Nemecka a aj z blízkeho Rakúska.

Čo sa stalo?

Odborníci hovoria, že farba jazera sa zmenila vďaka špeciálnemu druhu baktérií. „Tie žijú zvyčajne v hlbších vrstvách jazera, kde sa nachádza aj veľké množstvo rozpustenej síry. Tieto baktérie sa teraz ale dostali pod vodnú hladinu. Pretože tieto mikroskopické organizmy obsahujú pigmenty karotenoidného typu, vytvárajú červenú farbu,“ dodáva server s tým, že keď sa tieto baktérie dostanú vysoko pod hladinu, môžu za veľmi špecifických podmienok spôsobiť sýto fialovú farbu vody.

Divadlo, ktoré nemá dlhé trvanie

Niektorí zvedavci si najprv mysleli, že išlo o fotomontáž, ktorú zverejnili médiá. O pravde sa presvedčili až na vlastné oči. Keď sa baktérie začnú ponárať, fialová farba postupne zmizne.

„Naposledy sa jazero zafarbilo na fialovo v roku 2021 a predtým v roku 2020. Kedy sa to stane najbližšie je otázne,“ píše iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM