han Šport Ostatné športy

Ľady sa pohli! Ministerstvo vyjadrilo svoj POSTOJ ku Slovenskej lyžiarskej asociácii

Ako uviedol nedávno štátny tajomník pre šport Ivan Husár, bolo treba zasiahnuť pre neutíchajúce konflikty. Ide o spor v slovenskom lyžovaní, ktorý sa dnes podarilo posunúť.

Ilustračný obrázok k článku Ľady sa pohli! Ministerstvo vyjadrilo svoj POSTOJ ku Slovenskej lyžiarskej asociácii
Zdroj: Facebook.com/Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR , TASR/Martin Baumann

Od začiatku decembra ukončilo svoje členstvo v Slovenskej lyžiarskej asociácii už viac ako 220 lyžiarov – športovcov. Tak začína dnešnú (utorok 15. 12.) správu na svojom webe Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Zrušili osvedčenie

„Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zrušilo dnešným dňom – 15. decembra 2020 – Slovenskej lyžiarskej asociácii osvedčenie o uznaní za národný športový zväz z dôvodu, že SLA nespĺňa niektoré podmienky a úlohy podľa § 16 ods. 1 a 2 zákona o športe,“ informuje ministerstvo.

Ministerstvu školstva boli v priebehu tohto roka doručené viaceré podnety súvisiace s činnosťou SLA, ktorých predmetom bol aj návrh na zrušenie osvedčenia o uznaní za národný športový zväz SLA, a to z dôvodov údajného opakovaného porušovania zákona o športe.

Celý prepis

Z údajov v Registri fyzických osôb v športe Informačného systému športu (ISŠ) vyplýva, že ku dňu 1. decembra 2020 mala SLA v ISŠ registrovaných 748 športovcov a iný športový zväz pre príslušný šport (Zväz slovenského lyžovania), mal k uvedenému dňu v ISŠ registrovaných 848 športovcov, z čoho vyplýva, že SLA k uvedenému dňu nereprezentovala a nezastupovala väčšinu lyžiarov – športovcov v Slovenskej republike, čím nespĺňa podmienku na členstvo v medzinárodnej športovej organizácii s celosvetovou pôsobnosťou pre príslušný šport, v tomto prípade v Medzinárodnej lyžiarskej federácii FIS, o čom rezort školstva FIS informoval oficiálnym listom dňa 1. decembra 2020.

Celá „kauza“

Dňa 2. decembra 2020 bol ministerstvu školstva doručený elektronickou poštou list z FIS, z ktorého vyplýva, že FIS ako medzinárodná športová organizácia s celosvetovou pôsobnosťou pre príslušný šport organizujúca medzinárodnú súťaž, vrátane významnej súťaže, zablokovala konto SLA vo FIS, ako aj prístup do systému FIS, prostredníctvom ktorého je možné prihlasovať športovcov na súťaže, ktoré sa organizujú v rámci pôsobnosti FIS.

Prihlasovanie slovenských lyžiarov – športovcov a členov realizačných tímov na medzinárodné súťaže organizované FIS dočasne prevzal Slovenský olympijský a športový výbor, čo je v plnom súlade so športovo-technickými predpismi FIS.

Od začiatku decembra tohto roku ukončilo svoje členstvo v Slovenskej lyžiarskej asociácii už viac ako 220 lyžiarov – športovcov, ktorí boli SLA evidovaní v Registri fyzických osôb v športe Informačného systému športu.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Slovenské lyžovanie a Vlhová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM