Technológie

Legendárna "tehla" oslavuje: Nezničiteľná Nokia 3310 má neuveriteľných 22 rokov!

Existuje iba málo mobilných telefónov, ktoré sú opradené legendami a pozná ich naozaj každý. Do tejto skupiny patrí aj Nokia 3310, ktorá je známa svojou nadpriemernou odolnosťou a dlhou výdržou batérie.

Ilustračný obrázok k článku Legendárna "tehla" oslavuje: Nezničiteľná Nokia 3310 má neuveriteľných 22 rokov!
3
Galéria

Pred 22 rokmi, 1. septembra 2000, bol predstavený telefón Nokia 3310, ktorý je na Slovensku dodnes považovaný za jeden z najikonickejších modelov. Ako uviedol zástupca šéfredaktora portálu Živé.sk Ján Trangel, Nokia 3310 však nebola v čase svojho príchodu ničím výnimočná.

„Na trhu boli oveľa lepšie vybavené a zaujímavejšie mobily. Avšak modelom 3310 namiešala Nokia výborný koktail dostupných funkcií, jednoduchého ovládania a nízkej ceny. Navyše, prišla na trh v správnom čase. Aj vďaka dotáciám zo strany mobilných operátorov sa pre mnohých Slovákov stala ich prvým mobilným telefónom,“ konštatoval Trangel.

Takmer nezničiteľná

Práve to môže byť podľa neho dôvodom, pre ktorý sa mnohým ľuďom na Nokiu 3310 viažu veľmi pozitívne spomienky. „Postupne sa tiež ukázali jej ďalšie silné vlastnosti – najmä trvácnosť a veľmi vysoká odolnosť voči pádom. Aj keď sa po páde "rozletela“ na všetky strany a batériu s krytmi bolo treba dať na svoje miesto, samotný mobil to zvládol bez poškodení," podotkol zástupca šéfredaktora.

Odolnosť telefónu je dodnes námetom množstva obrázkových vtipov.

Nokiu 3310 zobrazujú napríklad ako policajné baranidlo, kladivo boha Thora či výplň nepriestrelných viest. Ďalšie textové vtipy sa týkajú výdrže batérie, ktorá bola podstatne lepšia ako u dnešných smartfónov. V jednom z nich sa uvádza, že ak o 2000 rokov bude niekto prehrabávať trosky našej planéty, nájde Nokiu 3310 s batériou, ktorá bude ešte stále nabitá do polovice.

Prečítajte si tiež

Na výdrž batérie Nokie 3310 si spomína aj šéfredaktor portálu TouchIT.sk Ondrej Macko. „Vydržala mi päť dní, mala hru Hadík a výborné zvuky. Bol to vtedy telefón s najlepším pomerom cena/výkon. Pamätám si, že mi spadol tak trikrát a nič sa mu nestalo,“ uviedol Macko.

Modernejšia reinkarnácia

Zaujímavosťou je, že model 3310 fínsky výrobca využil aj pri konštrukčnom návrhu ďalšieho mobilu, Nokie 5510 s fyzickou QWERTY klávesnicou, ktorá bola predstavená o rok neskôr. Jej základom bolo vlastne telo Nokie 3310, zabudované do väčšej Nokie 5510, čo je dobre vidieť pri odňatí zadného krytu.

Celkovo sa z modelu 3310 podľa Wikipedie predalo 126 miliónov kusov. Ikonický model sa 17 rokov po svojom predstavení dočkal aj „reinkarnácie“ v podobe telefónu Nokia 3310 (2017), ktorý vyrába spoločnosť HMD Global. Ten dizajnovo vychádzal z pôvodného mobilu, má však väčší farebný displej a ďalšie vylepšenia. Predáva sa dodnes, popularitu pôvodnej Nokie 3310 však nedosiahol.

Otestujte sa

Myslíte si, že legendárny model telefónu vás už nemá čím prekvapiť? Otestujte si svoje vedomosti v našom kvíze!

Kliknite SEM: Ako dobre poznáte legendárnu Nokiu 3310?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Pred 22 rokmi bola predstavená Nokia 3310
3
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Caban
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM