Monika Hanigovská Magazín

Lekári skúšajú liečiť pacientov s koronou inak: Bežný prístroj pomáha chorým!

Lekári majú dôvod na radosť. Skúsili použiť bežný prístroj na liečbu korony a ohlasujú svetu prvé výborné výsledky! Liečba zaberá aj na pacientoch, ktorí ju prekonali a necítia sa stále dobre.

Ilustračný obrázok k článku Lekári skúšajú  liečiť pacientov s koronou inak: Bežný prístroj pomáha chorým!
Zdroj: TASR/AP

Napriek tomu, že lekári v nemocniciach stále vedú nevyrovnaný súboj s koronavírusom, stále sa nájdu medzi nimi takí, ktorí skúšajú pri liečbe niečo nové.

Najnovšie zaznamenali výborné výsledky s bežným prístrojom, ktorý využívali lekári pred koronou. Odborníci tak vliali nádej nielen tým, ktorí to potrebujú najviac. Lekári zaznamenali výborné výsledky MLS laserom. Liečbu začalo aplikovať niekoľko nemocníc a zdravotníckych zariadení v Českej republike. Informuje o tom portál novinky.cz.

Doposiaľ ním ošetrili 151 pacientov s covidovým zápalom pľúc, pričom laser vyskúšalo aj 44 pacientov, ktorí preukazovali problémy s dýchaním.

„U väčšiny pacientov, ktorí túto terapiu podstúpili, sa stav zlepšil,“ prezradil lekár Lukáš Cibulka.

Laser nie je novinkou

„Pôsobenie MLS lasera má preukázaný protizápalový účinok,“ vysvetlil L. Cibulka, ktorý je zároveň primárom rehabilitačného oddelenia nemocnice Kolín. MLS laser pritom nie je žiadnou novinkou a bežne sa používa na rehabilitačných oddeleniach.

Ako bojuje laser proti korone? Ako informuje český portál, laser stimuluje produkciu protizápalových proteínov a tlmí takzvanú cytokinovú búrku, teda zvýšenú imunitnú reakciu organizmu, kvôli ktorej sa zhoršuje zdravotný stav pacientov s týmto ochorením.

Zmenšuje zjazvenie na pľúcach

Jeho účinok si však pochvaľujú pacienti, ktorí koronavírus prekonali, no stále sa necítia zdravo. „Laser podľa lekára zmenšuje zjazvenie na pľúcach, ktoré ľudia po koronavíruse majú. Výsledok lekári kontrolovali na röntgene. U niektorých pacientov zaznamenali lekári ústup dýchavičnosti a zlepšenie odkašliavania hlienu.“

Záujem o ošetrenie je podľa slov lekára tak veľký, že nemocnica už teraz plánuje zakúpiť ďalší prístroj.

FOTO: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM