ELA Cestovanie

Letíte na Slovensko? Tu je ZOZNAM krajín, z ktorých pri návrate nie je potrebný test

Ste na dovolenke v zahraničí alebo sa v týchto dňoch chystáte vycestovať? Postup pri príchode zo zahraničia sa od pondelka na prechodných 14 dní zmenil.

Ilustračný obrázok k článku Letíte na Slovensko? Tu je ZOZNAM krajín, z ktorých pri návrate nie je potrebný test
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Postup plne zaočkovaných pri príchode zo zahraničia je od 19. júla nasledovný:

  • Osoba je povinná registrovať sa cez formulár eHranica, prvá registrácia platí nasledujúcich 6 mesiacov.
  • Plne zaočkované osoby po vstupe na územie SR nemajú nariadenú karanténu.

Okrem COVID-preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je pri vstupe na územie SR možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Vstup na územie SR letecky

  • Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí pred vstupom vyplniť formulár na www.mindop.sk/covid
  • Osoba je povinná registrovať sa cez formulár eHranica
  • Pri prílete z krajiny mimo nižšie uvedeného zoznamu je potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším než 72 hod.

Zoznam krajín, z ktorých pri návrate nie je potrebný test:

Albánsko, Andorra, Arménsko, Austrália, Azerbajdžan, Bielorusko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Čína, Česká republika, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Gruzínsko, Holandsko, Hongkong, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Kanada, Južná Kórea, Kosovo, Kuba, Libanon, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Marino, Severné Macedónsko, Singapur, Slovinsko, Španielsko, USA, Mexiko, Srbsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taiwan, Taliansko, Turecko, Ukrajina, Vatikán.

Nezaočkovaná osoba

  • Je povinná registrovať sa cez formulár eHranica pri každom návrate zo zahraničia.
  • Po príchode je povinná zostať v karanténe, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením 14. dňa. Karanténa platí aj pre všetkých členov spoločnej domácnosti, ktorí nie sú zaočkovaní alebo nemajú inú výnimku z karantény.
  • Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň. Test je v tomto prípade hradený štátom. Na PCR vyšetrenie bude osoba objednaná automaticky po registrácii v eHranici.

Vstup na územie SR letecky

  • Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí mať v čase príletu platnú registráciu na eHranica a zároveň vyplnený formulár na www.mindop.sk/covid
  • Osoba je povinná registrovať sa cez formulár eHranica,
  • Pri prílete z krajiny mimo uvedeného zoznamu je potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším než 72 hod.

Súvisiace články

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM