Monika Hanigovská Magazín

Letné horúčavy v práci? Pozrite sa, na čo máte NÁROK!

Horúce počasie nám môže poriadne skomplikovať pracovný výkon. Viete, aké podmienky vám v tomto období musí vytvoriť zamestnávateľ?

Ilustračný obrázok k článku Letné horúčavy v práci? Pozrite sa, na čo máte NÁROK!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Vysoké teploty tešia relaxujúcich Slovákov pri vode, no počas práce dokážu skomplikovať život nejednému zamestnancovi!

Sťažené podmienky majú napríklad kuchári, pekári a stavbári. Zamestnávatelia musia počas horúčav zabezpečiť svojim zamestnancom napríklad pitnú vodu, no to nie je všetko.

Ak tak neurobia a teplo ohrozí zdravie pracovníkov, môžu dostať pokutu až do 50-tisíc eur, informuje o tom RTVS.

Na čo majú ľudia v práci nárok? Zisťovali sme za vás!

Vhodné pracovné podmienky

Zamestnávateľ či firma má zabezpečiť počas horúceho leta optimálne pracovné podmienky. Tejto problematike sa venuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorú nájdete v presnom znení na webe EPI Právne systémy.

Od tejto teploty

Ak teplota v tieni presiahne konkrétnu hranicu, zamestnávateľom pribúdajú povinnosti.

Je vám počas práce akosi priveľmi teplo? Tamojšia vyhláška spomína pojem ako mimoriadne teplý deň. To je deň, v ktorom teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla hodnotu vyššiu ako 30 °C.

Zmena na pracovisku

Je to práve mimoriadne teplý deň, ktorý má pozmeniť zabehnutú prácu. Aké povinnosti pribudnú zamestnávateľovi?

Samozrejmosťou sú v tomto období častejšie prestávky, striedanie pracovníkov, tiež vetranie alebo klimatizácia. Zmena sa môže dotknúť úpravy pracovného času alebo neskoršieho posunu pracovnej zmeny.

Znížiť nepriaznivý vplyv možno tienením okien a svetlíkov, vhodnou pracovnou obuvou a odevom. Súčasťou opatrení na ochranu zdravia pri záťaži teplom je aj zabezpečenie pitného režimu.

Skrátil vám zamestnávateľ pracovný čas v takomto horúcom počasí? Pozor, na mzdu vám nesmie siahnuť!

Vedeli ste aj o tomto?

Pitná voda zadarmo

Voda je životne dôležitou tekutinou v našom tele. Počas leta je prísun ešte dôležitejší!

„Zamestnávateľ zabezpečuje pri záťaži teplom zamestnancovi na svoje náklady pitnú vodu na mieste výkonu práce alebo na inom vhodnom mieste určenom vnútorným predpisom zamestnávateľa,“ informuje o tom ďalej vyhláška.

„Zamestnávateľ pri záťaži teplom zamestnancovi, ktorý vykonáva dlhodobú prácu zaradenú v triede 1b až 4, poskytuje na svoje náklady aj minerálne nápoje, ktorými sa doplnia tekutiny a minerálne látky stratené potením a dýchaním,“ nariadenie sa tak dotýka zamestnancov vykonávajúcich ľahkú manuálnu prácu aj veľmi intenzívnu činnosť v rýchlom až maximálnom tempe.

Neviete či máte nárok na bezplatný pitný režim? Pozrite si to v tabuľke na príklade činností.

Viac ako 3 litre tekutín

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) na svojom webe, počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne 2–4 decilitre tekutín na 10 kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne.

„Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, čiže v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu,“ dáva do pozornosti ÚVZ SR.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM