Rôzne

Letných brigád bude dostatok, hľadanie však neodkladajte! Kde si určite ZAROBÍTE?

Napriek pandemickej situácii bude brigádnych príležitostí pre mladých počas letných prázdnin dostatok.

Ilustračný obrázok k článku Letných brigád bude dostatok, hľadanie však neodkladajte! Kde si určite ZAROBÍTE?
Zdroj: TASR/František Iván

Nezamestnaní totiž hľadajú najmä trvalé pracovné miesta a pre pandémiu nového koronavírusu je na trhu práce aj nedostatok agentúrnych pracovníkov, čo zvyšuje šancu študentov nájsť si sezónnu prácu.

Nečakajte, hľadajte!

Dôležité je však neodkladať hľadanie brigády na poslednú chvíľu, študentské pracovné skúsenosti totiž zavážia pri hľadaní zamestnania po škole. Upozornila na to personálna spoločnosť Grafton recruitment.

Odborníci zo spoločnosti vyzdvihli, že letné pracovné skúsenosti môžu študentom v budúcnosti pomôcť nájsť si zamestnanie. „V súčasnosti už zamestnávateľ pri výbere nových zamestnancov z radu absolventov neposudzuje, čo všetko sa študent počas strednej alebo vysokej školy naučil. Pri absolventoch hľadajúcich si prácu sú rozhodujúce najmä ich soft skills, brigádne skúsenosti či projekty, na ktorých sa podieľali,“ podotkla spoločnosť.

Kde brigádu zoženiete?

Toto leto majú mladí ľudia najväčšiu šancu nájsť si brigádu v cestovnom ruchu, v gastro priemysle, hotelierstve či v obchode. Ďalšími sektormi, ktoré ponúkajú prácu pre študentov, sú administratíva či rôzne pomocné práce vo výrobnom a nevýrobnom sektore.

„Je dôležité, aby záujemcovia začali s hľadaním letnej brigády včas a nenechávali si jej hľadanie na poslednú chvíľu. Svoje šance na nájdenie si brigády vedia uchádzači zvýšiť aj registráciou na pracovných portáloch alebo v pracovnej agentúre, ktorá im vie poskytnúť poradenstvo a nasmerovať ich, ako zvládnuť pracovný pohovor,“ podotkla Renáta Zalubel z personálnej agentúry. Dôležitá je podľa nej i príprava kvalitného životopisu.

Koronakríza negatívne neovplyvnila záujem firiem o absolventov.

„Je však dôležité povedať, že nie je absolvent ako absolvent. Uprednostňovaní a viac oceňovaní sú tí absolventi, ktorí už popri škole okúsili brigády v danom odbore, stáže, prípadne online kurzy,“ poznamenala spoločnosť s tým, že práve preto existuje hrozba, že ak si absolventi nechávali naberanie skúseností na posledný ročník školy, tak ich v súboji o pracovné miesta napokon môžu predbehnúť skúsenejší absolventi, ktorí získavanie svojich pracovných skúseností nezanedbávali.

Ilustračné foto, TASR

Chcete ušetriť? Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM