Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Lipšic na súde o sporoch s Kočnerom: Vyhrážky aj MASTNÁ SUMA za kompro materiál

Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov Lipšica a Žilinku spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka. Pred senát predstúpilo viacero známych mien.

Ilustračný obrázok k článku Lipšic na súde o sporoch s Kočnerom: Vyhrážky aj MASTNÁ SUMA za kompro materiál
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásil, že mali s obžalovaným Marianom Kočnerom právne spory. Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

Komunikáciu so Zsuzsovou poprel

Okrem iného sa mali tieto spory týkať podozrenia z prania špinavých peňazí Privatbankou či angažovania sa Kočnerom vo vykupovaní pôdy.

„Mal tlačovú konferenciu, povedal, že komukoľvek, kto prinesie kompromitujúce materiály na Lipšica, dostane 100 000 eur,“ vyhlásil špeciálny prokurátor. Odmietol, že by v minulosti viedol komunikáciu s obžalovanou Alenou Zsuzsovou.

Vyhrážky

Tvrdí, že na jednom zo stretnutí sa mu mal Kočner vyhrážať. Malo to byť po zverejnení informácií o údajnom praní špinavých peňazí v Privatbanke vtedajším ministrom vnútra Lipšicom. Marian Kočner v tejto súvislosti upozornil na porušenie daňového a bankového tajomstva. „Povedal som mu, že to nenechám tak, podal som trestné oznámenie a trval som na tom, aby to bolo vyšetrené,“ reagoval obžalovaný.

Lipšic ďalej uviedol, že so súčasným generálnym prokurátorom SR Marošom Žilinkom, ktorý figuruje v kauze tiež v pozícii poškodeného, sa dlhodobo pozná. Bol s ním v kontakte napríklad v súvislosti s kauzou Technopol, ktorú Žilinka dozoroval. Kolegami boli na rezorte vnútra.

Pojednávanie prerušili

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová krátko po Lipšicovom výsluchu prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať by malo 24. mája.

Na utorkovom pojednávaní senát ŠTS vypočul trojicu poškodených prokurátorov. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb. Okrem Tomáša Szabóa, ktorý priznal vinu, sú to aj Marian Kočner, Alena Zsuzsová., Dušan Kracina a Darko Dragič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM