han Správy Zo Slovenska

Lockdown po slovensky: V obchodoch "vyraďujú" tovar, ktorý nie je z potravín a drogérie! FOTO

To, čo sa pred zavedením lockdownu na Slovensku len hovorilo, je v praxi realitou. V niektorých obchodoch sú totiž regále oblepené páskou, čo to znamená?

Ilustračný obrázok k článku Lockdown po slovensky: V obchodoch "vyraďujú" tovar, ktorý nie je z potravín a drogérie! FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR/František Iván

Od soboty 19. decembra platia na území Slovenska sprísnené opatrenia, ktoré súvisia s narastajúcimi novými prípadmi koronavírusu. Mnohé obmedzenia sa týkajú nielen ľudí, ale aj prevádzok. Nie sú otvorené všetky, ale len potraviny, lekárne, drogérie, predajne novín a tlačovín, či predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie.

A čo veľké reťazce?

Ako je to s obchodnými reťazcami, ktoré majú sortiment tovaru pestrý? „Predajne potravín v rozsahu uspokojenia nevyhnutných životných potrieb v zmysle uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 804 zo 16. decembra 2020 – to znamená, že návštevu predajne potravín je možné vykonať iba za účelom nákupu sortimentu predstavujúceho základné životné potreby, ako je stanovené v predmetnom uznesení,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) na sociálnej sieti.

„ÚVZ SR považoval za potrebné vo vyhláške zdôrazniť, že sa nepredpokladá predaj sortimentu, ktorý v zmysle uznesenia vlády nepredstavuje sortiment potrebný k uspokojeniu základných potrieb,“ píše sa na Facebooku ÚVZ.

Aká je realita

Keďže tzv. vianočný lockdown platí len pár hodín, obchodníci riešia predaj tovaru „za pochodu“. Kým ešte v dopoludňajších hodinách ste si z obchodov mohli odniesť po zaplatení aj elektroniku, popoludní sa situácia zmenila. Aj podľa informácii Dnes24.sk v niektorých predajniach zaviedli „vyraďovanie“ sortimentu takým spôsobom, že zamestnanci lepia červeno-bielymi páskami tie regále, ktoré svojim tovarom nespadajú k nevyhnutným životným potrebám ľudí.

„Vážení zákazníci, prosíme vás o dodržiavanie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, na základe ktorej bol v našich predajniach dočasne pozastavený predaj tovaru, ktorý neslúži na uspokojenie nevyhnutných životných potrieb,“ upozorňuje nápis v jednej z predajní Tesco, čo potvrdzuje aj fotografia na Facebooku.

Reakcie ľudí

Aj komunita na Facebooku s názvom" Nekŕmte nás odpadom":https://www.facebook.com/…tenasodpadom, sa aktuálnou situáciou zaoberá. Tu je jeden z príspevkov: „Toto ktorej múdrej hlave tak vadilo, že si dnes v Bille nekúpim ani papier na pečenie, či sáčok na odpadky? Myslela som si, že opatrenia majú eliminovať riziko koronavírusu. Ak už som v obchode, prečo si nemôžem kúpiť už aj tieto veci? Toto protipandemickú logiku nemá, toto je už nezmyselná šikana.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

LOCKDOWN na Slovensku

Od Vás: Toto ktorej múdrej hlave tak vadilo, že si dnes v Bille nekúpim ani papier na pečenie, či sáčok na odpadky?...

Posted by Nekŕmte nás odpadom on Saturday, December 19, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM