Aktualizované ELA Zo zahraničia

AKTUÁLNE: Rusko napadlo Ukrajinu. Útočí RAKETAMI a do krajiny vstúpili tanky!

Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Rusko napadlo Ukrajinu. Útočí RAKETAMI a do krajiny vstúpili tanky!
57
Galéria

Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž.

Ruské tanky

Podľa nej ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014.

Moskva medzitým oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom.

Útok oznámil v prejave ruský prezident Vladimir Putin. Nazval ho „špeciálnou vojenskou operáciou“ na ochranu Donbasu. „Rusko nedovolí, aby mala Ukrajina jadrové zbrane,“ povedal.

Prezident Putin zdôraznil, že cieľom je „denacifikácia a demilitarizácia“ Ukrajiny. Opäť spomenul, že režim v Kyjeve pácha genocídu na východe krajiny a zodpovednosť za krv bude na rukách Ukrajincov. Podľa Putina Rusko nemá v pláne okupovať územie Ukrajiny.

Hlásia obete

Aktualizované 9:11 Pri štvrtkovom ostreľovaní ukrajinských pozícii ruskými silami zahynulo sedem ľudí, informovala stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinskú políciu.

Podľa nej pri ruskom útoku na vojenskú jednotku v meste Podiľsk pri meste Odesa zahynulo šesť ľudí a sedem utrpelo zranenia. Nezvestných zostalo 19 ľudí. Jeden človek zahynul v meste Mariupol.

Svet musí prinútiť Rusko k mieru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú „koalíciu“ proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

„Budujeme protiputinovskú koalíciu,“ napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. „Svet musí prinútiť Rusko k mieru,“ dodal Zelenskyj.

Bolestivé sankcie

Európska únia uvalí na Rusko nové „masívne a bolestivé“ sankcie, uviedli vo štvrtok vo vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Lídri EÚ sa majú stretnúť v Bruseli o 20.00 h SEČ na mimoriadnom summite, ktorý bol oznámený v stredu ešte pred štvrtkovým rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina, že zaútočí na východnú Ukrajinu.

Európska únia uvalila prvé kolo sankcií proti Rusku v stredu po tom, čo Putin v pondelok uznal ukrajinské separatistické oblasti, Doneckú a Luhanskú, za nezávislé štáty.

Dvadsaťsedem lídrov EÚ bude v Bruseli diskutovať o „ďalších reštriktívnych opatreniach, ktoré budú mať masívne a bolestivé následky pre Rusko za jeho konanie, a lídri ich budú koordinovať so svojimi transatlantickými partnermi“, uviedli vo vyhlásení Michel a von der Leyenová.

Tento nový balík sankcií bude prijatý „bleskurýchlo“, dodali obaja politici. Najvyšší predstavitelia Únie ostro odsúdili „bezprecedentnú vojenskú agresiu Ruska“ proti Ukrajine.

„Rusko týmito nevyprovokovanými a neospravedlni­teľnými vojenskými akciami hrubo porušuje medzinárodné právo a podkopáva európsku aj celosvetovú bezpečnosť a stabilitu,“ dodali Michel a von der Leyenová.

Invázia Ruska na Ukrajinu začala 24. februára 2022
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM