han Zo zahraničia

Ľudia zasiahnutí tornádom majú psychické problémy: Stačí mrak a sú v PANIKE!

Ako odoznieva prvý šok a odpratávanie sutín sa upokojuje, začínajú na mnohých ľudí v juhomoravských obciach zasiahnutých tornádom dopadať psychické problémy z prežitej katastrofy.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia zasiahnutí tornádom majú psychické problémy: Stačí mrak a sú v PANIKE!
29
Galéria
Zdroj: TASR/Vladimír Miček

Upozorňuje na to organizácia Človek v tiesni, o čom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa Václava Kučeru, ktorý riadi pomoc Človeka v tiesni v zasiahnutých obciach, neradno psychické traumy podceňovať. „Už teraz cítia niektorí ľudia vrátane detí paniku či úzkosť, keď sa blíži veľký mrak alebo zafúka silný vietor,“ približuje Kučera.

Sú v úzkych

Podľa neho bude zahojenie psychických tráum práve také dôležité ako zháňanie materiálu na stavbu a obnova príbytkov. Organizácia Človek v tiesni tiež upozorňuje, že počet ťažko zasiahnutých budov bude vyšší, než sa očakávalo.

„Najprv sme odhadovali, že tornádo silno poškodilo viac než 1 200 domácností. Ukazuje sa však, že to bude o dosť vyššie číslo, odhadom ich bude približne 1 600,“ domnieva sa Kučera.

V priebehu nasledujúcich dní začne Človek v tiesni rozosielať rýchlu pomoc 150-tisíc českých korún (približne 5 860 eur) prvým rodinám. V prípade, že príjemcovia pomoci nemajú bankový účet, dostanú dar formou šeku, vysvetľujú Novinky.cz.

Pri tornáde z 24. júna zahynulo v juhomoravských okresoch Hodonín a Břeclav šesť ľudí a zranenia utrpelo približne 200 ďalších.


FOTO: ilustračné

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Tornádo v Česku na Južnej Morave
29
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM