Rastislav Búgel Lifestyle

Má 116 rokov a je NAJSTARŠÍM človekom na svete: Žena prezradila RECEPT na dlhovekosť

Najstarší človek na svete sa podelil o svoj recept na dlhovekosť. Čo prezradila neuveriteľná žena, ktorá fascinuje aj vedcov?

Ilustračný obrázok k článku Má 116 rokov a je NAJSTARŠÍM človekom na svete: Žena prezradila RECEPT na dlhovekosť
11
Galéria

María Branyas Morerová má 116 rokov a pomaly sa blíži k 117. narodeninám. Aktuálne je overená najstaršie žijúca osoba na svete. Ak by ste si mysleli, že žena, ktorá prežila dve svetové vojny a aj španielsku občiansku vojnu, musí trpieť vážnymi zdravotnými problémami, vyvedieme vás z omylu.

Fascinuje aj vedcov

Ako informuje portál tn.cz s odvolaním sa na španielsky denník Olive Press, María je rodáčkou zo San Francisca a v súčasnosti žije v domove dôchodcov Residència Santa María del Tura v katalánskom meste Olot.

Jej dlhovekosť fascinuje aj vedcov. Nedávno jej odobrali vzorky DNA. „Je neuveriteľná. Má úplne jasnú hlavu. S pôsobivou presnosťou si pamätá momenty z doby, kedy mala iba štyri roky a nevykazuje žiadne kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sú pri starších ľuďoch bežné. Jediné, s čím má problémy, je pohyblivosť a sluch,“ opisuje profesor genetiky z Barcelonskej univerzity Manel Esteller.

Aké je jej tajomstvo?

Vedci dúfajú, že odhalia, akú úlohu pri dosiahnutí takého vysokého veku zohrala genetika a akú zásluhu má spôsob života. „Je jasné, že svoju úlohu hrá genetická zložka. V jej rodine je niekoľko členov, ktorí majú viac ako 90 rokov,“ dodal vedec.

Obdivuhodná starenka ide s dobou. O svojom živote pravidelne informuje na sociálnej sieti Twitter, pričom príspevky píše hlasom. Na svojom profile napríklad prezradila, že nikdy nedržala žiadnu špeciálnu diétu: „Vždy som jedla málo, ale všetko a nikdy som nedodržiavala žiadny režim.“

Ako recept na dlhovekosť uvádza život v pokoji, v prepojení s rodinou a priateľmi. Človek by mal byť v kontakte s prírodou, bez starostí, výčitiek, „toxických“ ľudí a mal by byť emocionálne stabilný. María svoju neuveriteľnú dlhovekosť pripisuje genetike a poriadnej dávke šťastia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Super Àvia Catalana
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM