ts Cestovanie

Malta: Krajina, kde tri mestá prejdete za 15 minút a víno je lacnejšie ako voda

Zo všetkých európskych krajín iba Malta nemá žiadne rieky a žiadne jazerá. Pitnú vodu si dovážajú z Talianska, zato s vínom problém nemajú.

Zdroj: YouTube.com

Mnohí z nás v týchto dňoch uvažujú nad exotickou dovolenkou. Ak máte plné zuby ruchu veľkomesta, šoférovania či drahého vína, Malta by pre vás mohla byť tým pravým orechovým.

Cestovateľka Betty nám porozpráva niekoľko zaujímavostí o krajine, ktorej história je tisícky rokov stará.

Tri mestá za 15 minút

Zo všetkých európskych krajín iba Malta nemá žiadne rieky a žiadne jazerá. Pitnú vodu si dovážajú z Talianska. Zato s vínom problém nemajú. Na Malte je tento nápoj bohov dokonca lacnejší ako voda!

Miestni obyvatelia sú zrejme stále trochu poverčiví. Dodnes nájdete v miestnych kostoloch dvoje hodín. Jedny ukazujú správny čas a druhé nesprávny, alebo dokonca stoja. „Je to preto, aby zmiatli zlých duchov,“ prezradila Betty.

Keď sa budete prechádzať uličkami ostrova a pridávať na Instagram fotky, nebuďte zmätení, ak vám Google po niekoľkých metroch ukáže inú polohu. „Maličké maltské mestá sa často križujú a ani miestni obyvatelia často nevedia, kde presne je ich hranica. Takže sa vám počas prechádzky na Malte môže stať, že za 15 minút navštívite aj tri mestá,“ vysvetľuje Betty.

Pri potulkách majte oči na stopkách! Niektoré miesta sa vám môžu zdať veľmi povedomé. „Na Malte sa natáčali scény z filmov Gladiátor, Trója aj Hra o tróny. Natáčali tu aj film Pepek námorník. Kulisy z tohto filmu tu dodnes stoja a slúžia ako zábavný park pre rodiny s deťmi,“ prezradila Betty.

V pôvodnom hlavnom meste Mdina na šoférovanie radšej zabudnite. Autom tu totiž môžu jazdiť len miestni obyvatelia. Turistom je zakázané takýmto spôsobom rušiť pokoj v mestečku.

Ďalšie zaujímavosti o krajine a zvykoch jej obyvateľov sa dozviete vo VIDEU, ktoré v spolupráci s Dnes24 pripravila cestovateľka Betty.

Zaujímavosti o cestovaní po exotických krajinách pre vás bude Betty pripravovať každý týždeň. Najbližšie sa môžete tešiť na Thajsko.

Plánujete dovolenku? Nechajte sa inšpirovať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM