Monika Hanigovská Lifestyle

Máme SMRŤ „napísanú“ v očiach? Odborníci prišli s prevratnými zisteniami

Predstavte si, že by vám odhalili riziko predčasného úmrtia jediným pohľadom do očí. Chceli by ste poznať pravdu?

Ilustračný obrázok k článku Máme SMRŤ „napísanú“ v očiach? Odborníci prišli s prevratnými zisteniami
Zdroj: pixabay.com

Starnutie u každého človeka prebieha individuálne. To, že sa dvaja ľudia narodili v tom istom roku neznamená, že vydýchnu naposledy v rovnakom čase. Dátum narodenia je veľakrát len číslom. Dôležitú úlohu zohráva skrytý biologický vek, ktorý odráža skutočnú kondíciu každého z nás.

Odhalí riziko predčasného úmrtia?

Skupina vedcov informovala verejnosť o tom, že existuje spôsob, ako presnejšie zmerať skutočný biologický vek človeka. Táto jednoduchá metóda by v budúcnosti mohla „poskytnúť pohľad na zdravotný stav pacientov.“

Odborníci svoje poznatky publikovali v odbornom časopise British Journal of Ophthalmology. Včasnou diagnostikou by tak mohli v budúcnosti odhaliť riziko predčasného úmrtia.

Postačí im na to hlbší pohľad do očí. Vedci vyvinuli algoritmus, ktorý pomocou strojového učenia „dokáže predpovedať vek ľudí jednoduchým pohľadom cez ich sietnicu, teda na tkanivo v zadnej časti oka.“

Úkon si vyžaduje minimum času, sietnicu naskenuje do 5 minút.

Prezradili to oči?

Algoritmus použili na vzorke 47-tisíc ľudí v strednom a staršom veku, pričom odborníci výpočtom určili ich vek s presnosťou 3,5 roka. Odvtedy na základe prieskumu zomrelo po viac ako desiatich rokoch spolu 1 871 účastníkov. Tí patrili prevažne k skupine ľudí, ktorých sietnice boli „staršie“ ako ich skutočný vek.

„Ak algoritmus vyrátal, že sietnica skúmanej osoby je o rok staršia oproti skutočnému veku, riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny sa v nasledujúcich 11 rokov zvýšilo o dve percentá. Zároveň im o tri percentá narástlo riziko úmrtia z príčin ako je srdcovo-cievne zlyhanie či rakovina,“ vysvetľuje British Journal of Ophthalmology.

Pozorovatelia však zároveň prízvukujú, že zistenia sú čisto pozorovacie, čo znamená, že stále nevedia určiť, čo poháňa tento vzťah na biologickú úroveň. „Táto práca podporuje hypotézu, že sietnica hrá dôležitú úlohu v procese starnutia, je citlivá na poškodenie starnutím, ktoré zvyšuje riziko úmrtnosti,“ dodávajú autori na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM