Aktualizované Zo Slovenska

Máte EXEKÚCIE? Vláda schválila NOVÉ zmeny ich splácania a dotknú sa aj dôchodcov!

Pri výkone exekúcií sa bude viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Zrážky exekútorov pri sociálne najslabších ľudí sa tak znížia.

Ilustračný obrázok k článku Máte EXEKÚCIE? Vláda schválila NOVÉ zmeny ich splácania a dotknú sa aj dôchodcov!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vyplýva to z nariadenia vlády SR o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktoré v stredu schválila vláda. Cieľom je aj uspokojenie pohľadávok, ktoré by inak boli nevymožiteľné z dôvodu, že povinný nemá majetok a nemá motiváciu sa zamestnať.

Limit na zrážky zo mzdy

V prípade neprednostných pohľadávok sa zvyšuje základná nepostihnuteľná suma z mesačnej mzdy zo 100 na 140 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Zvyšuje sa aj limit na zrážky zo mzdy vo vzťahu k vyživovaným osobám.

Rezort spravodlivosti, ktorý je predkladateľom schváleného návrhu, ešte skôr upozornil, že doterajšia právna úprava nezohľadňuje výšku mzdy povinného tak, aby základná suma proporcionálne rástla s ohľadom na výšku jeho mzdy.

Posúva sa preto hranica, nad ktorú sa zvyšok čistej mzdy zrazí bez obmedzenia. V súčasnosti je hranica stanovená približne na 327 eur na plnoletú osobu. Po novom sa bude táto zrážka bez obmedzenia realizovať až nad sumu, ktorá je v súčasnosti na úrovni takmer 916 eur.

Čoho sa zmeny nedotknú?

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková zdôraznila, že zmeny sa netýkajú prednostných pohľadávok. „Záväzky, ako dane, výživné, náhrada škody na zdraví, osobitne tá, ktorá bola spôsobená trestným činom, sú tzv. prednostné pohľadávky a tento voľný režim sa ich nijako nedotkne.“ Priznala, že sa s exekútormi na zmene podmienok právnej úpravy nezhoduje, na rozdiel od nich ju však považuje za vyváženú.

Šéf rezortu financií a OĽANO Igor Matovič označil nariadenie za revolučnú zmenu v ochrane najslabších. Tvrdí, že bude mať vplyv na nižší objem poskytnutých úverov tzv. nebankovými subjektmi.

„Veľmi aktívne prispievame do lepšieho finančného zázemia našich rodín,“ skonštatoval predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár.

Zmena má motivovať

Zmena má motivovať povinných zaradiť sa na trh práce a uspokojiť pohľadávky. Predpokladá sa, že navrhovaná právna úprava umožní „nepracujúcim“ povinným zamestnať sa legálne s legálnym príjmom bez obavy, že dosiahnutý príjem bude neúmerne znížený v dôsledku realizovanej exekúcie.

Ako uviedol minister sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), zmena k zrážkam z exekúcií sa dotkne aj 33-tisíc dôchodcov. Voči 55-tisíc dôchodcov je aktuálne vedené exekučné konanie. Z nich sa až 22-tisíc netýkajú, nakoľko sa u nich pohľadávka neprijíma. Majú totiž nízky príjem.

Nariadenie začne platiť od 1. januára 2022, aby aj vzhľadom na dôsledky dosahov pandémie ochorenia COVID-19 bolo aplikované čo najskôr.

Komora návrh kritizuje

Aktualizované 15:20 Úprava exekučných zrážok bude pre dlžníkov znamenať predraženie ich dlhu, pretože ho budú splácať dlhšie a spolu s úrokmi napokon zaplatia viac.

Upozorňuje na to Slovenská komora exekútorov (SKE) v reakcii na vládou schválené nariadenie o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia.

„Ak svoje dlhy pre nové pravidlá nezaplatia, bude ich v mnohých prípadoch musieť uhradiť štát, ktorý je zároveň najväčším veriteľom na Slovensku,“ uviedol prezident SKE Miroslav Paller.

Tvrdí, že posun rovnováhy v exekučnej legislatíve sa negatívne dotkne veriteľov, medzi ktorými sú zastúpené aj sociálne najslabšie skupiny obyvateľstva.

A čo veritelia?

„Obrovská časť veriteľov sa vďaka ďalšiemu opatreniu vlády v prospech dlžníkov dostane k svojim peniazom neskôr, prípadne ich za dlžníkov v niektorých prípadoch bude musieť uhradiť štát,“ dodal Paller.

Komora podotkla, že oproti právam státisícov dlžníkov stoja rovnaké práva státisícov veriteľov. Upozorňuje, že schválené zmeny sa týkajú aj prednostných pohľadávok.

„Dlžníkovi pri prednostnej pohľadávke síce na jeho vlastné nevyhnutné potreby ostane len 100 percent životného minima, na rozdiel od 140 percent dlžníka pri neprednostných pohľadávok, no úplne rovnako sa ho bude týkať posun hranice, od ktorej idú všetky peniaze už len na splácanie dlhu. Dnes je táto hranica vo výške 150 percent životného minima, po novom to bude 420 percent životného minima,“ upozornila komora.

Tvrdí, že vláda nevie odôvodniť svoje očakávanie, že úprava exekučných zrážok povedie k vyššej zamestnanosti ľudí za vyšší plat.

„Zodpovedná vláda musí dokázať občanom povedať, že každý dlh raz musí byť splatený a že splniť svoje záväzky je povinnosťou každého občana,“ podotkla SKE.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM