han Rôzne

MÁTE doma tieto sprchové gély, či farby na vlasy? POZOR, môžu poškodiť zdravie! FOTO

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov.

Ilustračný obrázok k článku MÁTE doma tieto sprchové gély, či farby na vlasy? POZOR, môžu poškodiť zdravie! FOTO
20
Galéria

Do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Litve, v Írsku, vo Francúzsku, v Rakúsku a vo Švédsku. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku.

TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie úradu. Viaceré nahlásené výrobky obsahujú látky v rozpore s európskymi nariadeniami.

Tieto produkty

V tejto súvislosti ÚVZ upozorňuje na krém na tvár a telo „Ultra Soft Cannabis“ pre suchú a citlivú pokožku. Obsahuje zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional, ktorá môže poškodiť reprodukčný systém a spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

Nahlásená je aj henna, farba na vlasy značky Black Rose. Obsahuje látku Sodium perborate, ktorá uvoľňuje bór a je zakázaná v kozmetických výrobkoch. „Aplikácia výrobku s nadmerným množstvom bóru môže poškodiť zdravie a reprodukčný systém. Výrobok nie je bezpečný,“ upozorňuje ÚVZ.

Rovnako nahlásená je čierna farba na vlasy Black rose, henna. Obsahuje Barium peroxide s obsahom bária, čo je v kozmetických výrobkoch zakázané. Bárium má podľa ÚVZ toxické účinky na organizmus narúšajúce činnosť svalov, srdca a obličiek, čo vedie k arytmii, paralýze alebo gastrointestinálnym zmenám.

Výrobok navyše obsahuje látku p-phenylenediamine a nedostatočné množstvo oxidačného činidla. „Neviazaný PPD je kožný senzibilizátor a môže vyvolať alergickú kontaktnú dermatitídu,“ dodal úrad.

Kontrolné orgány nahlásili aj sprchový gél značky Hollywood glamour s obsahom látky Butylphenyl Methylpropional, ktorá môže poškodiť reprodukčný systém a môže spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

Nahlásené sú aj parfumy. ÚVZ upozorňuje na Layali parfum a Kashkat al shabab parfum. Obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional, ktorá môže poškodiť reprodukčný systém a spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

Ďalšie aktuálne témy

Ďalšie produkty

ÚVZ upozorňuje aj na gél na bielenie zubov Belissas Be-White Teeth Whitening. Kontrolóri analýzou zistili, že obsahuje nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka, čo je v rozpore s európskymi predpismi.

Kontrolné orgány nahlásili aj viaceré výrobky Skymendor Men. Medzi nimi hydratačnú emulziu na reguláciu lesku pokožky, vyhladzujúci gél na holenie, dennú detoxikačnú penu na tvár a balzam po holení proti začervenaniu. Obsahujú Butylphenyl Methylpropional, čo môže poškodiť reprodukčný systém a spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

ÚVZ upozorňuje aj na nahlásené farby na pokožku. Henna Lictin Temporary Tattoos Kit a hennu na pokožku Willingood. Obsahujú Benzyl alcohol, ktorý nie je uvedený v zozname zložiek, používateľ nie je oboznámený s prítomnosťou látky vo výrobku, čo môže viesť k závažným alergickým reakciám.

Výrobok navyše obsahuje farbivo CI 20470, ktoré je povolené používať len v zmývateľných výrobkoch. Výrobok nie je podľa ÚVZ bezpečný.

Nahlásený je aj výrobok na vyrovnávanie vlasov značky INOAR. V zozname zložiek má Formaldehyd, ktorý je kožným senzibilizátorom a môže vyvolať alergické reakcie.

Pozor treba dať aj na farbu na obočie, hennu, značky iBeauty. Obsahuje látky p-Phenylenediamine, Phenyl Methyl Pyrazolone, m-aminophenol a 2,4-diaminophenoxy­ethanol, ktoré nie sú uvedené v zozname zložiek. Na obale výrobku chýba tiež informácia, že je určený na profesionálne použitie.

Výber z aktuálnych tém:

Nebezpečné kozmetické výrobky
20
Galéria
Zdroj: www.uvzsr.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM