Politika

Matovič hovorí o psej povinnosti: Má nový PLÁN, ako chce Slovákom zmeniť platy

Bývalý premiér a súčasný člen vlády Igor Matovič chce nastaviť platy pre verejnú správu podľa priemerných platov v EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Matovič hovorí o psej povinnosti: Má nový PLÁN, ako chce Slovákom zmeniť platy
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) chce pripraviť ústavný zákon, kde by nastavil platy pre všetkých zamestnancov verejnej správy podľa priemerných platov v EÚ. Informoval o tom po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu.

Verejná správa

„Ako minister financií považujem za svoju psiu povinnosť zabezpečiť, aby prostriedky na mzdy v rámci štátu boli rozdelené férovo medzi všetkých zamestnancov verejnej správy,“ povedal.

„Preto ešte počas prvého kvartálu nasledujúceho roku prídem aj na koaličnú radu a dám aj do medzirezortného pripomienkového konania materiál, ktorý bude mať ambíciu ústavným zákonom zabezpečiť všetkým zamestnancom verejnej správy, v tom širšom ponímaní, či už sú to zdravotníci, učitelia, policajti, vojaci, hasiči, záchranári, colníci a úradníci, aby sa nafixovali ich mzdy na priemerku miezd 27 krajín EÚ," spresnil.

Viac správ zo Slovenska

Výpočet

To podľa neho znamená, ak vyjde, že priemerný plat lekára v 27 členských krajinách EÚ bude 2,4-násobok priemernej mzdy, tak rovnako bude mať ambíciu, aby aj lekári na Slovensku mali 2,4-násobok priemerného platu na Slovensku.

„Ak nám vyjde, že v prípade zamestnancov sociálnych služieb je to 0,9-násobok priemernej mzdy, tak rovnako budeme mať takúto ambíciu. Mám teda ambíciu, aby sme takto popísali všetkých zamestnancov vo verejnej správe, čo je viac ako 400 000 zames­tnancov," priblížil.

Ľudia by podľa Matoviča týmto vedeli, že ich plat je spravodlivý. „Pocit, že som spravodlivo hodnotený je pre kohokoľvek v štáte jeden zo základných pocitov spravodlivosti," dodal minister financií.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM