MI Zo Slovenska

Matovič pochválil Cibulkovú. Z hriešnice je hrdinka!

Premiér prezradil, či by sa na Slovensku malo očkovať aj ruskou vakcínou Sputnik a kedy vzniknú ďalšie vakcinačné centrá v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Matovič pochválil Cibulkovú. Z hriešnice je hrdinka!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Predseda vlády Igor Matovič zavítal ako hosť na zasadnutie parlamentného výboru pre európske záležitosti. Poslanci ho grilovali otázkami na postup očkovania proti Covid-19 na Slovensku. Zaznela aj dôležitá informácia o tom, ako to je s vedľajšími účinkami.

Cibulková pomáha

Premiér pred poslancami priznal, že aj vláda si uvedomuje rozdielny záujem o očkovanie na východe a západe krajiny. Kým východniari sa do vakcinácie až tak nehrnú, na západe majú poradovníky pravidelne preplnené. Riešenie sa črtá.

„Tento týždeň otvoríme tri nové vakcinačné miesta v Bratislave, keďže je tu oveľa väčší záujem ako na východe,“ uviedol premiér.

Dodal, že ministerstvo zdravotníctva chystá aj komunikačnú kampaň na podporu záujmu o vakcináciu proti Covid-19, keďže na Slovensku stále žije veľa ľudí, ktorí sa buď boja očkovania, alebo podliehajú konšpiračným bludom. Tak rýchlo to však nebude.

„Bolo by schizofrenické robiť teraz veľkú kampaň, keď tu máme tri milióny ľudí, ktorí by aj chceli očkovanie, ale nemôžu ho podstúpiť, lebo ešte nie sú na rade,“ uviedol I. Matovič.

Zároveň pozitívne spomenul aj tenistku Dominiku Cibulkovú, na ktorú sa nedávno zosypala veľká kritika. Prednostne sa nechala zaočkovať aj so svojim manželom, hoci na to v tejto fáze nemali nárok.

„Dominika Cibulková urobila veľmi kvalitnú očkovaciu kampaň. Keď sa celebrity dobíjajú podpultovo k vakcíne, tak to o niečom svedčí,“ podotkol premiér. Zdá sa, že tenisovej hviezde sa skutočne podarilo otočiť svoj prešľap vo vlastný prospech.

Čo Sputnik?

Nedávno sa blysol šéf SNS Andrej Danko so svojím nápadom, aby Slovensko, podobne ako Maďarsko, začalo očkovať občanov aj ruskou vakcínou Sputnik. Ide pritom o kontroverznú očkovaciu látku, ktorú Európska lieková agentúra neschválila.

Len nedávno ju odmietla akceptovať aj brazílska lieková agentúra s tým, že nespĺňa základné kritériá. Premiér Matovič odpovedal na otázku poslancov, či sa o tejto téme rozprávali aj na Európskom summite v Bruseli.

„Zazneli možno dve tri vety na túto tému v tom zmysle, že by bolo dobré ísť radšej európskymi riešeniami a individuálne neschvaľovať vakcíny, ktoré neuznala Európska lieková agentúra. Zároveň bolo cítiť, že nikto nebráni ruským výrobcom vakcín požiadať o schválenie ich vakcíny v EÚ tak, ako to urobili iní výrobcovia,“ dodal premiér.

Na parlamentnom výbore sa diskutovalo aj o možných vedľajších účinkoch vakcín proti Covid-19 a ako túto skutočnosť zohľadňovať v komunikácii.

Poslanec SaS Peter Osuský, ktorý je zároveň lekár, zdôraznil, že vedľajšie účinky majú aj bežné lieky, ktoré ľudia užívajú úplne bez obáv a vôbec si to neuvedomujú.

„Poznal som jednu pani, ktorá zomrela na ťažkú alergickú reakciu na penicilín. Ale miliardy ľudí sa ním vyliečili. V Bratislave bol prípad jedného taxikára, ktorý oslepol po podaní framykoinu, ale stovky milióny ľudí sa ním vyliečili…. Ak by sme chceli vakcínu bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, museli by sme používať len svätenú vodu,“ uviedol P. Osuský.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM