Aktualizované Politika

Matovič: Priznávam PREHRU! Prejedli sme si úspech, mohli sme tu mať raj na Zemi

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) priznal prehru v otázke presadenia plošného testovania ako alternatívy lockdownu.

Ilustračný obrázok k článku Matovič: Priznávam PREHRU! Prejedli sme si úspech, mohli sme tu mať raj na Zemi
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Igor Matovič priznal prehru. Uviedol to v súvislosti s odlišnými postojmi s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou i prístupom k nákupu antigénových testov zo strany Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Premiér to povedal na stredajšej tlačovej konferencii o sprísnených opatreniach, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19.

Kritika prezidentky

Igor Matovič pri prezidentke pripomenul jej spochybnenie logistického zabezpečenia prvej fázy plošného testovania i nesúhlas s povinnou formou testovania v ďalších plánovaných fázach.

„Defacto vyriekla ortieľ nad decembrovým plánovaným testovaním,“ povedal Matovič. Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) zasa kritizoval v súvislosti s nákupom antigénových testov, ku ktorému jeho rezort zaviazala vláda.

Čaputová reaguje

Aktualizované 20:07 Prezidentka Zuzana Čaputová vníma výroky premiéra ako snahu prehodiť zodpovednosť za svoje rozhodnutia na niekoho iného. Podotkla, že s predsedom vlády žiadny súboj neviedla, ani sa nevyjadrovala proti testovaniu na ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Prezidentka žiaden súboj s premiérom neviedla. Nikdy sa nevyjadrovala proti testovaniu. Apelovala na to, aby ľuďom nebolo hrozené sankciami,“ zdôraznil Strižinec.

Prezidentka podľa neho verí, že krízový štáb obmedzenie mobility navrhol po zrelej úvahe a v súlade s odporúčaniami odborníkov.

„Po tom, čo nie sú nakúpené testy a epidemiologická situácia na Slovensku sa výrazne zhoršuje, je avizované obmedzenie mobility očakávané rozhodnutie,“ doplnil Strižinec.

Odvolá Sulíka?

Matovič skritizoval Sulíka aj za to, že nebol na rokovaní Ústredného krízového štábu, ale posiela svojich zástupcov a potom kritizuje zatvorenie terás. „Nikto z nich na rokovaní nehlasoval proti opatreniam,“ povedal s tým, že by si mal Sulík urobiť v strane poriadok.

Matovič na novinársku otázku, či neplánuje odvolať Sulíka z postu ministra hospodárstva uviedol, že zatiaľ neodvolá, nechce vraj v ťažkej situácii spôsobiť politickú nestabilitu.

Prejedli sme si úspech

Na Slovensku sme si „prejedli vlastný úspech“ a nedokázali udržať náskok získaný po plošnom testovaní. „Miesto toho, aby sme to rúbali a rúbali, mali dnes raj na zemi a najlepšiu situáciu v Európe, tak sme začali spochybňovať plošné testovania a dostali sme sa tam, kde sme,“ povedal.

„U nás sa situácia zhoršuje, v druhých krajinách zlepšuje, nevidím dôvod teraz brániť alebo obmedzovať napríklad pricházajúcim z Českej republiky,“ povedal premiér. Myslí si, že ak bude Slovensko pokračovať v „horšej ceste“, Česká republika ho v horizonte niekoľkých týždňov môže predbehnúť a dospieť k lepšej epidemiologickej situácii.

Rozplynul sa mu sen

„Viete, ako to dopadlo, stále sa vyhovára,“ uviedol premiér, pričom upozornil, že prvý nákup veľkého objemu dokázala, na rozdiel od Sulíkovho rezortu, sprocesovať Správa štátnych hmotných rezerv SR rýchlo.

Realita a znemožnenie plošného testovania znamená pre Matoviča podľa jeho slov rozplynutie sna. „Mal som sen, ktorý by bol možno nepríjemný, no pre ľudí a pre ekonomiku menej bolestivý. Protivietor bol ale silný, keď sa na jeho čelo postaví prezidentka a minister hospodárstva,“ uviedol premiér s tým, že teraz ostáva „lockdown, po ktorom volala prezidentka“.

Najvyšší čas odstúpiť

Je najvyšší čas, aby premiér Igor Matovič odišiel zo svojej funkcie. Myslí si to mimoparlamentná strana Hlas-SD, podľa ktorej nie je premiér schopný viesť krajinu a zodpovednosť za svoje chyby a vinu opäť hádže na druhých. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Premiér nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje chyby a opäť zhadzuje vinu na pani prezidentku a svojho koaličného partnera. Je preto najvyšší čas, aby Igor Matovič zo svojej funkcie odišiel a dal tak ťažko skúšanej krajine aspoň jeden pekný vianočný darček,“ uvádza sa v reakcii strany na stredajšie vyjadrenia premiéra.

Strana pripomenula premiérov sľub, že ak sa ľudia dajú celoplošne testovať, budú mať pokojné Vianoce bez lockdownu.

„Opäť ich však oklamal a za jeho zlyhanie zaplatia ľudia a zatvorené prevádzky, pričom najmä pre gastrosektor to môže byť smrteľná rana,“ zdôraznil Hlas-SD.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM