Správy Zo zahraničia

Medvedev varuje NATO: Riskujete plnohodnotnú jadrovú vojnu! Toto bude katastrofálny scenár

Spojené štáty a ich spojenci riskujú zvyšujúcou sa vojenskou podporou pre Ukrajinu vypuknutie konfliktu medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou.

Ilustračný obrázok k článku Medvedev varuje NATO: Riskujete plnohodnotnú jadrovú vojnu! Toto bude katastrofálny scenár
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Vo štvrtok to v príspevku na sociálnej sieti Telegram napísal podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hrozí konflikt

„Členské štáty NATO dodávajú zbrane na Ukrajinu, cvičia vojakov na používanie vojenskej techniky zo Západu, posielajú žoldnierov a vykonávajú vojenské cvičenia v blízkosti našich hraníc, čím zvyšujú pravdepodobnosť priameho a otvoreného konfliktu medzi NATO a Ruskom,“ uviedol Medvedev.

„Takýto konflikt vždy niesol riziko, že sa zmení na plnohodnotnú jadrovú vojnu. Toto bude katastrofálny scenár pre všetkých,“ dodal bývalý ruský prezident.

Rusko a Spojené štáty disponujú najväčším jadrovým arzenálom na svete. Moskva má zhruba 6 257 jadrových hlavíc, zatiaľ čo tri štáty NATO – USA, Francúzsko a Spojené kráľovstvo – disponujú spoločne 6.065 jadrovými hlavicami, uvádza Asociácia pre kontrolu zbrojenia so sídlom vo Washingtone.

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu vyvoláva obavy z najvážnejšej konfrontácie medzi Ruskom a Spojenými štátmi od kubánskej raketovej krízy v roku 1962.

Reakcia na Fínsko

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že Rusko bude nútené reagovať na rozhodnutie Fínska vstúpiť do organizácie NATO. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo vyhlásení ruského zahraničnopoli­tického rezortu sa zámer fínskeho vedenia vstúpiť do Severoatlantickej aliancie označuje za „radikálnu zmenu zahraničnopoli­tického kurzu krajiny“.

Ministerstvo pripomenulo, že Rusko opakovane deklarovalo, že výber spôsobov zaistenia bezpečnosti závisí od rozhodnutí vedenia a ľudu Fínska.

Helsinki by si však mali uvedomiť dôsledky takéhoto kroku, píše sa vo vyhlásení na margo rozhodnutia Fínska v prospech vstupu do Severoatlantickej aliancie.

Vážne škody

Moskva ďalej upozornila, že vstup Fínska do NATO spôsobí vážne škody na bilaterálnych rusko-fínskych vzťahoch i na stabilite a bezpečnosti v regióne severnej Európy.

Ruská diplomacia avizuje, že Rusko bude nútené podniknúť odvetné kroky „vojensko-technického aj iného charakteru“, aby zastavilo hrozby pre svoju národnú bezpečnosť.

„Budeme reagovať podľa situácie,“ vyhlásilo ruské ministerstvo. Ruská diplomacia tiež tvrdí, že vstup Fínska do NATO bude porušením medzinárodných právnych záväzkov Fínska – predovšetkým Parížskej mierovej zmluvy z roku 1947 i zmluvy medzi Ruskom a Fínskom z roku 1992.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM