Zo zahraničia

Mesto Mariupol je takmer úplne zničené: S obnovou chce pomôcť aj najbohatší Ukrajinec

Prosperujúce ukrajinské mesto Mariupol sa zmenilo na trosky. Najbohatší muž krajiny chce zabudnúť na spory s prezidentom Zelenským a prisľúbil pomoc pri obnove zničenej Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Mariupol je takmer úplne zničené: S obnovou chce pomôcť aj najbohatší Ukrajinec
20
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov chce pomôcť pri znovuvybudovaní juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré už bolo z veľkej časti zničené v dôsledku ostreľovania a leteckých útokov ruských inváznych vojsk. V troskách Mariupola v súčasnosti kladú odpor zvyšky ukrajinských obrancov.

TASR správu prevzala v sobotu z agentúry Reuters, ktorá pripomína, že Achmetov má na Mariupol úzke väzby a vlastní v ňom aj dva veľké oceliarske závody.

Vyjadril nádej

„Mariupol je pre celý svet tragédiou a príkladom hrdinstva. Pre mňa bol Mariupol vždy ukrajinským mestom a vždy nám aj zostane,“ vyhlásil oligarcha, v minulosti spájaný s proruskou Stranou regiónov.

Vyjadril pritom nádej, že „naši odvážni vojaci“ napokon ubránia toto strategicky položené prístavné mesto pri Azovskom mori, na ktoré ruskí vojaci útočia už sedem týždňov.

Vojaci v jeho komplexe

Achmetovovo „impérium“ na východnej Ukrajine utrpelo veľké škody počas prebiehajúcej ruskej invázie, ale aj v dôsledku anexie Krymu a vojny v Donbase, kde prebiehajú boje už prakticky osem rokov. V roku 2013 sa bohatstvo tohto veľkopodnikateľa odhadovalo na 15,4 miliardy dolárov, v súčasnosti je to už len 3,9 miliardy.

Rinatovi Achmetovovi patria mariupolské oceliarne Azovstaľ a metalurgický Illičov kombinát, ktoré boli počas bojov o mesto z veľkej časti zničené. Zvyšky ukrajinských obrancov kladú odpor ruským útočníkom práve v rozsiahlom komplexe Azovstaľu, pričom ťažké boje predtým prebiehali aj v Illičovej oceliarni.

Prečítajte si tiež

Znovuvybudovanie Ukrajiny

Achmetovovi patrí najväčšia ukrajinská oceliarska spoločnosť Metinvest, ktorá v piatok vyhlásila, že nikdy nebude vykonávať svoju činnosť na územiach kontrolovaných ruskými okupantmi.

„Mojou ambíciou je vrátiť sa do ukrajinského Mariupola …, aby mohla tamojšia oceľ opäť konkurovať na svetových trhoch ako predtým,“ uviedol oligarcha v písomných odpovediach na otázky Reutersu. „Verím, že sa nám po víťazstve v tejto vojne všetkým spoločne podarí znovuvybudovať slobodu, európsku, demokratickú a úspešnú Ukrajinu“.

Vyjadril pritom presvedčenie, že vojnové škody sú také rozsiahle, že Ukrajina bude potrebovať bezprecedentný medzinárodný plán obnovy, akýsi nový Marshallov plán.

Zabudnú na spory?

Achmetov sa zároveň domnieva, že v povojnovej rekonštrukcií bude zohrávať kľúčovú úlohu aj jeho finančný a priemyselný konglomerát SCM, ktorý je najväčším súkromným podnikateľským subjektom na Ukrajine. Výšku škôd odhadol na približne trilión dolárov.

Achmetov tiež ocenil „nasadenie a profesionalitu“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pri obrane krajiny. Vyjadril pritom ochotu zabudnúť na vzájomné spory z minulosti a spoločne s ním pracovať na povojnovej obnove zničenej Ukrajiny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac správ z Ukrajiny

Zničené ukrajinské mesto Mariupol
20
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM