Aktualizované Zo Slovenska

Mieri k nám vakcína od AstraZeneca. Kto ju dostane? V hre je aj Sputnik od Rusov

Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) sa zároveň podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov.

Ilustračný obrázok k článku Mieri k nám vakcína od AstraZeneca. Kto ju dostane? V hre je aj Sputnik od Rusov
Zdroj: TASR/AP

Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca by sa mohla očkovať kritická infraštruktúra či chronicky chorí ľudia pod 55 rokov. Vakcína by mohla na Slovensko prísť podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) 9. februára.

Ďalší nákup testov

Malo by ísť o 150-tisíc dávok. Slovensko sa snaží zaobstarať ruskú vakcínu Sputnik proti ochoreniu COVID-19. Krajčí o tom informoval na stredajšej tlačovej konferencii.

Aktualizované: poločnosť AstraZeneca nedodrží dohodnuté dodávky vakcín na Slovensko, informoval Marek Krajčí s tým, že celkové objemy dodávok vakcín sa menia každý deň. Zároveň oznámil, že nemocnice dostali kontakt na nákup od slovenského výrobcu injekčných striekačiek, aby vedeli z vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech získať šesť namiesto piatich dávok.

Vakcínou od AstraZeneca by sa mohli preočkovať aj učitelia podľa preddefinovanej stratégie, skonštatoval Krajčí.

Minister potvrdil, že Ministerstvo zdravotníctva SR môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA), akou je vakcína Sputnik. Označil to však za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) sa zároveň podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov, uviedol Krajčí. Na Slovensku by tak mal byť dostatočný počet testov.

Štát plánuje nakúpiť do dvoch miliónov kusov menších, „dvojcentimetro­vých“ antigénových testov. Mali by sa prednostne používať v školách, na trhu však ešte nie sú v dostatočnom počte, poznamenal.

Pomôže Danko?

Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko žiadal ešte koncom januára premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o stretnutie k ruskej vakcíne proti ochoreniu COVID-19. Podľa neho môže prísť čas, že množstvo západných vakcín nebude stačiť a bude treba nakupovať vakcínu z východu.

Danko tvrdí, že vie pomôcť, odvoláva sa na „nespočetné množstvo“ vzťahov, ktoré v minulosti nadviazal s Ruskom. „Mám za sebou niekoľko telefonátov s ministrom, ktorý je priamo zodpovedný za vakcínu Sputnik. Mám informácie, ktoré vám môžu pomôcť, ale hlavne mám informácie, ktoré môžu zabezpečiť Sputnik pre Slovákov,“ konštatuje Danko.

Mierny dištanc

Zdravotnícke úrady v Nemecku, Francúzsku a niektorých ďalších krajinách však vyjadrili znepokojenie nad tým, že neexistuje dostatok údajov, ktoré by dokazovali, ako vakcína zaberá u starších ľudí.

Francúzsky najvyšší zdravotnícky úrad vydal odporúčanie v utorok, ale dodal, že ho prehodnotí, ak bude mať AstraZeneca viac údajov o účinnosti vakcíny u starších ľudí.

Európska komisia (EK) sa čiastočne dištancuje od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a vo svojej stratégii očkovania sa spolieha viac na vakcíny proti COVID-19 od firiem Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson.

Uviedla to šéfka Generálneho riaditeľstva EK pre zdravie a bezpečnosť potravín (DG SANTE) Sandra Gallinová. Pripomenula, že EÚ očakávala, že práve výrobok od AstraZeneca bude vakcínou pre široké masy v prvom štvrťroku 2021.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM