Aktualizované ELA Zo zahraničia

Vakcína, na ktorú čakáme aj my, dostáva na frak: Krajiny upúšťajú od očkovania seniorov

Čoraz viac krajín nahlas hovorí o tom, že neexistuje dostatok údajov, ktoré by dokazovali, ako vakcína od AstraZeneca zaberá u starších ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Vakcína, na ktorú čakáme aj my, dostáva na frak: Krajiny upúšťajú od očkovania seniorov
Zdroj: TASR/AP

Najvyšší zdravotnícky poradný orgán vo Francúzsku odporučil v utorok vakcínu proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca iba na očkovanie ľudí vo veku pod 65 rokov. Ako dôvod uviedol nedostatok príslušných údajov o účinnosti vakcíny u starších ľudí.

Rovnako tak reagoval aj Švédsky úrad verejného zdravotníctva, ktorý uviedol, že túto očkovaciu látku treba „v prvom rade“ ponúknuť ľuďom vo veku 18 až 65 rokov.

Naopak, predtým schválené vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna by sa mali v prvom rade používať na zaočkovanie ľudí vo veku 65 rokov a viac. Toto odporúčanie vo Švédsku nasledovalo po podobných krokoch v iných krajinách, napríklad Nemecku či Taliansku či Rakúsku.

Nezaberá?

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok 29. januára schválila používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca u dospelých ľudí v celej Európskej únii, pretože silnela kritika, že EÚ nenapreduje v očkovaní svojho obyvateľstva dostatočne rýchlo.

„Vakcína je určená pre dospelých od 18 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii,“ uvádza sa v správe.

Zdravotnícke úrady v Nemecku, Francúzsku a niektorých ďalších krajinách však vyjadrili znepokojenie nad tým, že neexistuje dostatok údajov, ktoré by dokazovali, ako vakcína zaberá u starších ľudí.

Francúzsky najvyšší zdravotnícky úrad vydal odporúčanie v utorok, ale dodal, že ho prehodnotí, ak bude mať AstraZeneca viac údajov o účinnosti vakcíny u starších ľudí.

Čiastočný dištanc

Európska komisia (EK) sa čiastočne dištancuje od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a vo svojej stratégii očkovania sa spolieha viac na vakcíny proti COVID-19 od firiem Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson.

Uviedla to šéfka Generálneho riaditeľstva EK pre zdravie a bezpečnosť potravín (DG SANTE) Sandra Gallinová. Pripomenula, že EÚ očakávala, že práve výrobok od AstraZeneca bude vakcínou pre široké masy v prvom štvrťroku 2021.

A čo my?

Už o pár dní, konkrétne 7. februára, by na Slovensko prísť 210-tisíc dávok vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca.

Seniorov zrejme nimi očkovať nebudú, povedal koncom minulého týždňa minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

“Vakcína bola zatiaľ testovaná na ľuďoch do 55 rokov s dobrými výsledkami, niektoré krajiny uvažujú, že ich nebudú používať pri ľuďoch vo vyššej vekovej kategórii. Ja uvažujem rovnako," priznal minister s tým, že ak dodávka dorazí, otvoria sa ďalšie kategórie očkovaných skupín.

Aktualizované 12:45 Vakcína od AstraZenecy príde na Slovensko 9. februára v počte 150-tisíc dávok. Očkovať ňou budú najmä chronicky chorých do 55 rokov. Dôvodom sú podozrenia, že u seniorov má nižšiu účinnosť, uviedol v stredu na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Krajčí.

Sprevádzajú ju problémy

Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová v rozhovore pre viaceré európske médiá hovorila v utorok o súčasnom spore medzi EÚ a farmaceutickou firmou AstraZeneca, ktorá oznámila oneskorenie sľúbených a zazmluvnených dodávok vakcín pre EÚ.

Von der Leyenova zdôraznila, že EÚ chce a potrebuje tieto vakcíny. „AstraZeneca nás upozornila na oneskorenie dodávok na poslednú chvíľu a bez presvedčivých dôvodov. Je potrebná väčšia transparentnosť,“ odkázala.

A dodala, že oneskorenie dodávok vakcín vyvolalo v EÚ špekulácie o možnom vývoze v Európe vyrobených vakcín do Spojeného kráľovstva, a to práve na úkor zmluvných záväzkov s Bruselom.

„Chceme vedieť, čo sa vyrába v jej európskych továrňach, čo sa vyviezlo, kam sa vyviezlo a čo sa skladovalo. Je lepšie mať transparentnosť ako fámy,“ spresnila šéfka eurokomisie.

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM