Zo Slovenska

Mikas priblížil, kedy by rozhodol o ZRUŠENÍ vyhradených nákupných hodín pre seniorov

Od odborníkov počúvame, že situácia s pandémiou sa zlepšuje. Ľudia sa vracajú do práce, deti do škôl. Preto je namieste otázka, dokedy budú ľudia obmedzovaní vyhradenými hodinami.

Ilustračný obrázok k článku Mikas priblížil, kedy by rozhodol o ZRUŠENÍ vyhradených nákupných hodín pre seniorov
14
Galéria
Zdroj: TASR

Ak sa bude epidemiologická situácia naďalej zlepšovať, odborníci sú otvorení diskutovať o skrátení a neskôr aj o úplnom zrušení vyhradených nákupných hodín pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých.

Zároveň však upozorňujú na riziko, ktoré prináša zvýšená mobilita ľudí spojená s uvoľňovaním opatrení, a apelujú na ich dodržiavanie, informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Počas uvoľňovania opatrení je z nášho pohľadu dobré a dôležité, ak je vyhradený nákupný čas pre osoby nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnuté osoby vrátane ich sprievodcov. Ide o najzraniteľnejšie skupiny ľudí,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že osoby, pre ktoré je daný čas vyhradený, vyzývajú, aby ho využívali.

„Je to v záujme ochrany ich zdravia,“ dodal.

Zároveň v súvislosti s otváraním prevádzok odborníci upozorňujú na to, že zlepšujúca sa situácia a postupné uvoľňovanie opatrení nie sú signálom, že vírus zmizol.

„Prosíme verejnosť, aby nastavené opatrenia pre prevádzky dôsledne dodržiavala a aby na dodržiavanie v ich priestoroch dohliadali aj prevádzkovatelia, znižujeme tým riziko prenosu nákazy,“ uviedol Mikas.

Pre časté otázky z terénu odborníci pripomínajú, že teoretické časti vzdelávacích kurzov sú podľa vyhlášky stále hromadnými podujatiami, a preto je medzi účastníkmi potrebné dodržať rozstupy minimálne dva metre.

Ilustračné foto, TASR

Čo je potrebné vedieť?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM