ELA Správy Rôzne

Milujete chipsy s príchuťou slaniny či niektoré syry? Úrady ich chcú ZAKÁZAŤ!

Európska únia si posvietila na potraviny s dymovou príchuťou, ktoré čaká zásadná zmena.

Ilustračný obrázok k článku Milujete chipsy s príchuťou slaniny či niektoré syry? Úrady ich chcú ZAKÁZAŤ!
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Obľúbené príchute takých čipsov, syrov či výrobkov, ktoré sú dymové resp. chutia ako údené, zmiznú z regálov. Únia pripravila zákaz takzvaného tekutého dymu, ktorý mnohým potravinám dodáva obľúbenú údenú arómu. Dôvod? Podľa odborníkov ohrozuje zdravie. Konkrétne má ísť o tie, ktoré nevznikajú priamo údením, ale použitím skvapalneného dymu, informuje o tom dTest.

Tento tekutý dym sa využíva napríklad na ochucovanie chipsov, syra, dochucovanie slaniny, v niektorých polievkach, omáčkach BBQ či hotových pokrmoch.

Vraj môžu poškodiť DNA

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) minulý november upozornil na nebezpečenstvo týchto príchutí. Hovorí, že môžu byť genotoxické, čo znamená, že môžu poškodiť DNA.

Podozrenia, že takéto látky sú škodlivé, sa objavili už v rokoch 2009 a 2012. Preto sa zvýšili požiadavky na testovanie aromatických látok, ktoré sa chcú predávať v EÚ.

Írsky úrad pre bezpečnosť potravín upozornil, že minulý rok bolo na európskom trhu desať látok s takýmito príchuťami. Tento rok ich je už len osem.

Dôvod je, že výrobcovia dvoch z nich si nežiadali o predĺženie povolenia. Od 1. januára preto nesmie byť jedlo obsahujúce tieto látky predávané.

Výrobcovia upravia receptúru

O tejto téme sa diskutuje už od minulého roka. Riešil sa zákaz alebo to, že sa nepredĺži povolenie pre dymové arómy. Stránka Food Complianc varovala pred zákazom koncom novembra.

Podľa dTestu je zákaz už veľmi blízko a mal by začať platiť začiatkom marca. To však neznamená, že produkty s tekutým dymom hneď zmiznú z predaja.

Výrobcovia dostanú čas na zmenu receptúry a predaj zostávajúcich zásob. Takže tieto potraviny môžeme na pultoch obchodov nájsť ešte niekoľko mesiacov alebo dokonca rokov.

Čo je tekutý dym?

Tekutý dym má v potravinárstve a domácnostiach široké využitie. Môžete ho použiť všade tam, kde potrebujete zvýrazniť chuť a vôňu dymu. Dodáva totiž mäsu a iným pochutinám údenú príchuť. Používa sa aj pri povrchovej úprave syrov ako sú korbáčiky, tofu, parenice, uzlíky atď.

Tekutý dym vzniká spaľovaním kvalitného dreva a následnou kondenzáciou vo vode. Vzniknuté kondenzáty sú ďalej upravované a zbavované zvyškov nežiaducich látok tak, že je u finálneho produktu na rozdiel od klasických dymov známe jeho presné zloženie.

Túto kvapalinu potom pridávajú do rôznych potravín, ako sú spomínané čipsy, niektoré druhy syrov, ba dokonca aj do slaniny, aby získali tú výraznú údenú chuť.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM