Aktualizované ELA Zo Slovenska

AKTUALITA: Slovenská diplomacia SŤAHUJE rodiny vyslaných zamestnancov na Ukrajine!

Diplomacia tiež mení cestovné odporúčanie na úroveň necestovať na Ukrajinu – bez ohľadu na účel cesty.

Ilustračný obrázok k článku AKTUALITA: Slovenská diplomacia SŤAHUJE rodiny vyslaných zamestnancov na Ukrajine!
Zdroj: TASR/AP

Rezort slovenskej diplomacie rozhodol o stiahnutí rodinných príslušníkov vyslaných zamestnancov na Zastupiteľskom úrade SR v Kyjeve a Generálnom konzuláte SR v Užhorode.

Sťahujú rodiny i pracovníkov

Urobil tak po sobotnom zasadnutí krízového štábu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. TASR o tom informoval hovorca ministerstva Juraj Tomaga.

MZVEZ zároveň mení cestovné odporúčanie na úroveň necestovať na Ukrajinu bez ohľadu na účel cesty.

„Toto rozhodnutie je výsledkom dnešného rokovania medzi zastupiteľskými úradmi členských krajín EÚ v Kyjeve. Rozhodnutie rezortu diplomacie sa opiera o vyhodnotenie najaktuálnejších zdieľaných spravodajských informácií, ktoré hovoria o ďalšom zhoršovaní bezpečnostného prostredia a eskalácii napätia,“ uviedol Tomaga.

Rezort diplomacie je pripravený ďalej upraviť cestovné odporúčania podľa aktuálneho vývoja. „V tejto súvislosti odporúčame pravidelne sledovať webovú stránku rezortu a využiť možnosť registrácie na stránkach MZVEZ SR,“ dodal Tomaga.

„Ak ste na Ukrajine, zvážte možnosť opustenia krajiny,“ vyhlásila česká diplomacia. Podobné slová adresuje svojim občanom aj Litva, Nemecko, USA, Británia, Španielsko a Holandsko.

16. februára?

Svojich zamestnancov paralelne začalo sťahovať aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. Moskva to vysvetľuje optimalizáciou pred údajnými obavami z provokácií. A varovania pred vojnou označuje za hystériu a dezinformácie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že chce vidieť dôkaz o tom, že Rusko plánuje zaútočiť na jeho krajinu 16. februára. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr UNIAN a TASS.

Zelenskyj počas stretnutia s médiami po kontrole špeciálnych taktických cvičení v Chersonskej oblasti vyzval na poskytnutie stopercentných informácií o možnom útoku zo strany Ruskej federácie, počnúc 16. februárom, ak sú takéto údaje dostupné. Dodal, že všetky takéto informácie budú predmetom analýzy.

„V informačnom priestore je príliš veľa informácií o hlbokej totálnej vojne zo strany Ruskej federácie. Hovorí sa dokonca o vhodných dátumoch. Chápeme všetky riziká, chápeme, že existujú… Nikoho sa nebojíme, žiadna panika, všetko je pod kontrolou,“ zdôraznil Zelenskyj.

Poznamenal, že množstvo informácií o možnej ruskej invázii len vyvoláva paniku a „panika v našej krajine je najlepším priateľom nášho nepriateľa“.

Zelenskyj je presvedčený, že Ukrajina by sa mala v prvom rade spoliehať na svoju armádu a svojich občanov a byť stále pripravená. Zdôraznil však, že jediný spôsob, ako vyriešiť konflikt, je výlučne diplomacia.

„Denne komunikujeme s vedením rôznych štátov… Pretože veríme, že diplomatická cesta je jedinou cestou k deeskalácii a deokupácii,“ do­dal.

Noviny Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informovali, že americký prezident Joe Biden počas piatkového rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára.

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM