Zo Slovenska

Ministerka Kolíková: Ak nebudeme mať núdzový stav, necháme ľudí napospas osudu

Ak nebudeme mať núdzový stav, necháme ľudí napospas osudu.

Ilustračný obrázok k článku Ministerka Kolíková: Ak nebudeme mať núdzový stav, necháme ľudí napospas osudu
Zdroj: Unsplash.com

V stredu to uviedla šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti so schváleným materiálom, ktorým vláda SR doplnila dôvody, prečo žiada parlament, aby odobril opakované predĺženie núdzového stavu.

Je potrebný

„Keďže núdzový stav znamená predpoklad závažného zásahu do základných práv a slobôd, zaoberali sme sa pripomienkami poslancov a rozoberali sme bližšie dôvody, pre ktoré je to potrebné,“ dodala ministerka. Vyhlásila, že vláda by v prípade nepredĺženia núdzového stavu stratila mandát na to, aby mohla zavádzať opatrenia, ktoré považuje za dôležité na predchádzanie šíreniu pandémie.

Materiál obsahuje aj štatistické dáta, ktoré súvisia s využívaním oprávnenia takzvanej hospodárskej mobilizácie v súvislosti so zariadeniami sociálnych služieb a nemocnicami.

„Vyrovnávame sa tu podľa možností aj s takzvaným testom proporcionality. Na jednej strane má vláda chrániť zdravie a životy ľudí, na druhej strane nemá prijímať také opatrenia, ktorými by sme neprimerane zasahovali do práva na slobodu pohybu a práva zhromažďovať sa,“ podotkla.

Kto ho (ne)podporí?

Väčšina poslancov Národnej rady (NR) SR z klubu Za ľudí je pripravená podporiť predĺženie núdzového stavu. Klub OĽANO je v otázke podpory jednotný a bude hlasovať za.

Poslanci SaS sa majú ešte napoludnie stretnúť a prediskutovať svoj postoj. Pre TASR to uviedli predsedovia jednotlivých poslaneckých klubov. Podporu núdzovému stavu by mali vyjadriť aj poslanci Sme rodina.

Poslanci SaS i Za ľudí majú o svojej podpore debatovať ešte tesne pred začiatkom schôdze parlamentu, ktorá sa začína o 13.00 h. Na nej majú poslanci rozhodnúť o tom, či odsúhlasia predĺženie núdzového stavu. Podľa šéfky klubu Za ľudí Jany Žitňanskej prináša tento materiál „veľmi dobré odôvodnenie“. Materiál majú dostať poslanci NR SR.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predpokladá, že tí poslanci zo Sme rodina, ktorí nie sú v karanténe, predĺženie podporia. Dodal, že o podpore debatovali na klube.

Pripomienky a odpovede na otázky poslancov sú podľa ministra zapracované v materiáli rezortu spravodlivosti. V izolácii sú poslanci Miloš Svrček i Patrick Linhart (obaja Sme rodina). Pozitívny test na nový koronavírus má aj predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Opozičný Smer-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho už avizovali, že núdzový stav nepodporia. Vláda začiatkom mesiaca rozhodla, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní.

Ilustračné foto

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM