Aktualizované Zo Slovenska

Misia bola ÚSPEŠNÁ! Lietadlo OS SR smerujúce z Afganistanu pristálo na Slovensku

Minister v stredu večer oznámil, že lietadlo opustilo Afganistan po úspešne zvládnutej evakuačnej operácii. Dnes je už na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Misia bola ÚSPEŠNÁ! Lietadlo OS SR smerujúce z Afganistanu pristálo na Slovensku
Zdroj: Facebook.com/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO

Lietadlo Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR smerujúce z Afganistanu úspešne pristálo v noci na štvrtok na letisku na Slovensku. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Úspešná misia

Minister predtým v stredu večer oznámil, že lietadlo opustilo Afganistan po úspešne zvládnutej evakuačnej operácii.

Zdôraznil vtedy, že bezpečnosť nasadených príslušníkov OS SR, rovnako ako aj evakuovaných ľudí je tým najdôležitejším, o čo počas celej operácie ide. Uviedol, že informovanosť o celom procese je mimoriadne limitovaná a vyzval médiá, „aby sa správali zodpovedne a neohrozili svojím, aj keď dobre mieneným spravodajstvom, bezpečnosť operácie a všetkých zúčastnených ľudí“.

Šéf rezortu obrany avizoval, že vo štvrtok (19. 8.) predpoludním spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanom Korčokom (nominant SaS) poskytnú k téme ďalšie informácie.

Tretí český let

Tretí evakuačný let českej armády z afganského hlavného mesta Kábul pristál v stredu večer na vojenskom letisku Praha-Kbely. Podľa ministra obrany ČR Lubomíra Metnara bolo na palube 62 pasažierov. Let mal medzipristátie v azerbajdžanskom Baku, kde dotankoval palivo.

Na palube boli aj afganskí tlmočníci s deťmi, držitelia trvalého pobytu v Českej republike, ako aj štyria Afganci, o ktorých prepravu požiadalo Slovensko. Evakuáciu koordinoval krízový štáb ministerstva zahraničných vecí ČR s českou armádou, uviedol podľa spravodajskej stanice ČT24 Metnar.

Nedostali sa

Na kábulskom letisku zostalo ešte niekoľko afganských rodín alebo osôb s väzbami na ČR, uviedla Miroslava Pašková zo spolku Vlčí máky. Ďalšie osoby sa podľa nej snažia dostať na letisko. Spolok vyzval vládu, aby sa uskutočnil ďalší evakuačný let.

„V Afganistane zostávajú ľudia, ktorých potrebujeme evakuovať do Českej republiky. Sú to v prvom rade spolupracovníci českej armády, ministerstva zahraničných vecí a ich malé deti, ktorí sa zatiaľ nedostali do prvých dvoch špeciálov,“ priblížila pred odletom špeciálu z Kábulu hovorkyňa rezortu diplomacie Eva Davidová.

Na mieste sú podľa nej stále aj ďalší ľudia, ktorí majú trvalý pobyt v Českej republike, dodala.

Predchádzajúce evakuačné lietadlo českej armády pristálo v Prahe-Kbeloch v utorok večer. Na jeho palube bolo 87 pasažierov. Boli medzi nimi Česi vrátane českého veľvyslanca Jiřího Balouna, Afganci a dvaja Poliaci. Už v pondelok pristálo v Česku prvé evakuačné lietadlo, ktoré priviezlo 46 ľudí.

Veľká evakuácia

Česko, rovnako ako ďalšie členské krajiny protitalibanskej koalície, sa z Kábulu snaží evakuovať svojich zamestnancov a miestnych spolupracovníkov. Krajiny svoju snahu zrýchlili po tom, ako sa radikálne islamistické hnutie Taliban zmocnilo Kábulu.

Evakuovaných Afgancov čaká v Česku desať dní karantény. „Počas tejto doby budeme riešiť ich povolenia na pobyt,“ uviedol v utorok minister vnútra ČR Jan Hamáček. Nasledovať budú individuálne rozhovory s evakuovanými o ich budúcnosti.

Podľa českého premiéra Andreja Babiša je možné, že si zvolia cestu za rodinami, ktoré majú vo Francúzsku či inde v Európe. Afganci podľa premiéra získajú víza a počas karantény budú tiež zaočkovaní. Všetci budú v prvých dňoch ubytovaní na jednom mieste.

Českí vojaci pôsobili v Afganistane od roku 2002, od tej doby sa ich tam vystriedalo 11 500, niektorí aj opakovane. Podľa údajov ministerstva obrany výdavky na afganské misie v rokoch 2002 až 2020 predstavovali približne 20 miliárd korún.

Prečítajte si aj

ŠŤASTNE A BEZPEČNE NA SLOVENSKU ❤️🙏 #hrdinovia

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Wednesday, August 18, 2021

❗️PRVÁ ČASŤ MISIE JE ÚSPEŠNE ZA NAMI❗️ Môžeme potvrdiť, že lietadlo vzdušných síl OS SR opustilo vzdušný priestor...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Wednesday, August 18, 2021
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM