han Zo Slovenska

Mnohí Slováci si PRILEPŠIA: Minimálna mzda sa od budúceho roku ZVÝŠI o viac ako 50 eur!

Zamestnávatelia, odbory a zástupcovia samospráv sa historicky po prvý raz dohodli na zvýšení minimálnej mzdy, a to zo súčasných 646 eur na 700 eur v budúcom roku.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí Slováci si PRILEPŠIA: Minimálna mzda sa od budúceho roku ZVÝŠI o viac ako 50 eur!
Zdroj: www.pexels.com

Neuplatní sa tak automat na zvyšovanie minimálnej mzdy stanovený zákonom. Sociálni partneri o tom vo štvrtok informovali na spoločnej tlačovej konferencii.

Spoločné stanovisko

„Všetci sociálni partneri sa zhodli na tom, že v súčasnej situácii musí výška minimálnej mzdy zohľadňovať možné negatívne dosahy na zamestnancov a domácnosti, no zároveň i prihliadať na nepriaznivú situáciu, v ktorej sa nachádza podnikateľské prostredie a rešpektovať reálne možnosti slovenských zamestnancov,“ píše sa v spoločnom stanovisku.

Na ňom sa dohodli zástupcovia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD), Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a zástupcovia zamestnancov združení v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) SR a Spoločných odborov Slovenska.

Členovia tripartity skonštatovali, že spoločný návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na 700 eur je jasným dôkazom toho, že zodpovedný sociálny dialóg má zmysel. „Veríme, že aj týmto spôsobom politikom a i verejnosti vysielame jasný signál, že práve vecná diskusia, schopnosť počúvať a byť otvorený voči kompromisu sú tým, čo dnes naša krajina potrebuje azda najviac,“ dodali sociálni partneri.

Teší sa aj minister

O tejto správe napísal na Facebooku status aj minister financií Igor Matovič (OĽANO). „Minimálna mzda bude 700, čiže +54 eur,“ uviedol bývalý premiér v príspevku.

Ďalšie aktuálne témy

MINIMÁLNA MZDA BUDE 700€ (+54€)

Posted by Igor Matovic on Thursday, July 14, 2022
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM