Zo Slovenska

MILIARDU eur rozdelia niektorým Slovákom: Kto dostane odmenu 500 eur už na jeseň?

Niektorých zamestnancov čaká zvyšovanie platov a mimoriadne odmeny. Negatívne to však zasiahne štátnu kasu.

Zdroj: TASR

Na zvýšenie platov zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme pôjde miliarda eur. Na jeseň tohto roku dostanú jednorazovú odmenu 500 eur, ďalšie zvýšenie bude v budúcom roku, a to k 1. januáru a k 1. septembru. Výsledky kolektívneho vyjednávania v stredu na tlačovej konferencii oznámil premiér Eduard Heger spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (obaja OĽANO), za účasti ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ako aj predstaviteľov odborárov.

Podvodníkom idú „po krku“

Heger poukázal na to, že ide o mimoriadne zvýšenie platov týchto zamestnancov. Šéf rezortu financií zároveň ozrejmil, že od 1. januára 2023 bude valorizácia platov o 7 %, od 1. septembra o 10 %. Celkový nárast platov pri porovnaní júna tohto roka a septembra budúceho roka tak podľa jeho slov bude o 21,2 %. V školstve sa budú platy zvyšovať o niečo viac. Od 1. januára 2023 dôjde k valorizácii o 10 %, od septembra 2023 to bude 12 %.

„Hospodárime lepšie ako pred tromi rokmi hospodárila predošlá vláda, keď nemali žiadnu krízu. Preto, že šetríme, lepšie vyberáme dane, ideme podvodníkom po krku a nekradneme, môžeme dnes túto správu oznámiť ľuďom, ktorí pracujú pre štát,“ skonštatoval Matovič.

Prečítajte si tiež

Tvrdé rokovania

Minister financií priblížil, že kolektívna zmluva bude podpísaná s platnosťou od 1. januára 2023 až do 31. augusta 2024. Odôvodnil to tým, aby bol presah týchto dohôd až za voľby, ak sa uskutočnia v riadnom termíne.

Podľa slov ministra práce Milana Krajniaka kolektívne vyjednávanie o platoch štátnych a verejných zamestnancov v uplynulých týždňoch bolo „náročné a niekedy aj tvrdé, ale veľmi korektné, slušné a férové“.

„V rámci našich intenzívnych rokovaní, diskusií a pracovných stretnutí sme otvorili aj otázku zmeny systému odmeňovania zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme a v štátnej službe smerom k tomu, aby odmeňovanie bolo nastavené spravodlivo, na oveľa vyššej úrovni. Kolektívne vyjednávanie bude naozaj len nadstavbou tohto odmeňovania a nie doháňaním systémových problémov a chýb, ktoré sa v našich podmienkach vlečú už niekoľko desiatok rokov. Do blízkej budúcnosti teda očakávam komunikáciu s vládou aj v otázke zmeny systému odmeňovania zamestnancov, ktorí pracujú vo verejnom záujme a v štátnej službe,“ dodala prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM