mh Zo zahraničia

Moskva prekonala smutný rekord: Toľko mŕtvych na koronavírus tam ešte nemali!

Ruská metropola Moskva zaznamenala v nedeľu za posledných 24 hodín 144 úmrtí súvisiacich s chorobu COVID-19, čo je najviac od začiatku pandémie.

Ilustračný obrázok k článku Moskva prekonala smutný rekord: Toľko mŕtvych na koronavírus tam ešte nemali!
Zdroj: TASR/AP

Vyplýva to z oficiálnych údajov miestnych úradov.

Ako píše agentúra AFP, správa prichádza deň po tom, ako rekordný počet úmrtí zaznamenali aj v meste Petrohrad, kde sa v piatok pred tisíckami fanúšikov odohrá semifinále majstrovstiev Európy vo futbale (Euro 2020).

Predpokladá sa, že za prudký rast nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Rusku je zodpovedný vysoko nákazlivý variant delta.

Starosta Moskvy Sergej Sobianin v sobotu uviedol, že tento variant, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, predstavuje takmer 90 percent nových prípadov v ruskom hlavnom meste.

K zhoršujúcej sa epidemiologickej situácií v krajine prispieva aj nízka miera zaočkovanosti obyvateľstva. Do soboty dostalo najmenej jednu dávku proticovidovej vakcíny 21,2 milióna zo 146 miliónov obyvateľov Ruska, teda približne 14,5 percenta, vyplýva z údajov webového servera gogov.ru.

Viac článkov o COVID-19

Kvôli futbalu

V Petrohrade sa minulý týždeň nakazili desiatky fínskych fanúšikov po tom, ako si do mesta prišli pozrieť prehru svojho národného tímu s Belgickom, pripomína AFP.

V celom Rusku zaznamenali za posledných 24 hodín 20 538 nových prípadov nákazy a 599 súvisiacich úmrtí. Od vypuknutia pandémie v krajine podľa oficiálnych údajov zaznamenali dokopy 5,4 milióna nakazených a 133 282 súvisi­acich úmrtí.

Najväčšie ohnisko nákazy sa nachádza práve v Moskve, kde je podľa starostu Sobianina s chorobou denne hospitalizovaných približne 2-tisíc ľudí.

„Zriadili sme 20-tisíc nemocničných lôžok a 14-tisíc z nich je momentálne obsadených. To je veľa,“ priblížil v sobotu večer starosta hlavného mesta.

„Jediné východisko z pandémie je rýchle a rozsiahle očkovanie. Iné riešenie dosiaľ nikto nevymyslel,“ uviedol Sobianin počas prejavu v štátnej televízii.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM