Monika Hanigovská Magazín

Môžete mlčať, aj tak vás prezradia ČARBANICE: Čo znamená kruh, srdiečko, kvet či štvorec?

Skrývate pocity a túžby či obavy alebo si myslíte, že ich iní pred vami taja? Niekedy netreba slová, odpovede nájdete v jednoduchých kresbách.

Ilustračný obrázok k článku Môžete mlčať, aj tak vás prezradia ČARBANICE: Čo znamená kruh, srdiečko, kvet či štvorec?
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Obrazce „len tak“ vytvorené z nudy alebo počas akejkoľvek činnosti majú význam. Sú známe ako psychogramy a vyzrádzajú najtajnejšie túžby, obavy, ciele alebo aktuálne psychické rozpoloženie svojich majiteľov.

„Čmáranice sú ako malé mapy, ktoré nás vedú pri skúmaní ľudskej psychiky. Vytvárajú sa náhodne, zvyčajne keď sa pri čmáraniciach sústreďujeme na niečo iné. Vedú úplne voľný tok symbolov, takpovediac naživo a priamo z podvedomia,“ vysvetlila grafologička Tracey Trussellová pre Mirror.

Kreslíte podvedome vzory, kruhy, vlnky, srdiečka, kvety alebo niečo iné? Spoznajte ich skrytý význam.

Význam čarbaníc

  • Kruhy a okrúhle tvary naznačujú, že jeho zhotoviteľ je priateľský, láskavý a nemá rád konflikty.
  • Štvorce sú často znakom organizácie a kontroly. Je to schopný plánovač.
  • Trojuholníky a rôzne špicaté tvary vytvára skôr ambiciózny človek. Tento tvar môže naznačovať jeho súťaživosť a vynaliezavosť. No pozor, občas môže mať hrubšie spôsoby. V prípade, ak niečo chce, dokáže bez problémov prekročiť štandardné hranice.
  • Špirály a vlnky vyhľadáva jedinec s nutkavou potrebou sústredenia. Tieto tvary mu pomáhajú upokojiť myseľ a prinášajú nové nápady a myšlienky.
  • Kvety sú veľmi obľúbené. Čo prezrádzajú? Naznačujú vernosť a lojálnosť – opisujú vzťahy a priateľstvá. No pozor, nie je kvet ako kvet! Ak je kvet veľký a okrúhly, jeho kresliar obľubuje pozornosť.

Ďalšie najpoužívanejšie symboly

  • Hviezdy prezrádzajú ambicióznosť a vytrvalosť. Ten, čo takto čmára, očakáva od života veľké veci – a je odhodlaný uspieť.
  • Srdiečka vyvolávajú v druhých ľuďoch skôr pozitívne pocity. No v skutočnosti nemusia automaticky naznačovať zamilovanosť či spokojnosť. Tento symbol môže odzrkadľovať boľavé skúsenosti a zážitky, ktoré sa pretavili na papier. Jeho majiteľ je zároveň pre druhých skôr bútľavou vŕbou.
  • Tváre – ak sa kresliar sústredí najmä na autoportréty, môže to vypovedať o jeho egocentrickosti. No ak sú to cudzie tváre, odhaľuje to skôr empatickosť.

Aj technika čmáraníc má veľkú výpovednú hodnotu. Tí, čo vytvárajú veľké čmáranice, túžia po pozornosti, zatiaľ čo majitelia menších kresieb si užívajú pokojný život.

Aj kreslenie opakujúceho tvaru má výzvam. Možno to vyvoláva dojem lenivosti či nedostatku tvorivosti, ale opak je pravdou! Je to vytrvalý a trpezlivý človek. Čo prezrádza opakujúce sa čarbanie na rovnakom mieste? Je možné, že majiteľ tejto kresby zažíva spoločenský tlak alebo pociťuje za niečo vinu.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM