TOS Lifestyle

Mužovi našli v mozgu larvy pásomnice: Je za tým obľúbená pochúťka, na toto si dávajte POZOR!

Muž sa sťažoval na časté migrény, tabletky prestávali účinkovať. Zistilo sa, že má v mozgu larvy pásomnice. Takto k nim zrejme prišiel!

Ilustračný obrázok k článku Mužovi našli v mozgu larvy pásomnice: Je za tým obľúbená pochúťka, na toto si dávajte POZOR!
Zdroj: Pixabay.com , Unsplash.com

52-ročný Američan mával migrény aj v minulosti. Zlom nastal vo chvíli, keď sa bolesti zhoršili a tabletky, ktoré mu predtým vždy pomohli, prestali zaberať.

Neurocysticerkóza

Rozhodol sa tak vyhľadať lekára. Vyšetrenia odhalili, že v jeho mozgu sú cysty lariev pásomnice bravčovej. Tie spôsobujú neurocysticerkózu.

Ako sa pásomnice dostali do jeho mozgu? Ako informuje server BBC, podľa lekárov za to môže konzumácia nedostatočne tepelne upravenej slaniny, resp. bravčového mäsa.

K tomuto predpokladu došli na základe zistených stravovacích návykov pacienta.

Najviac týchto ochorení sa vyskytuje v Latinskej Amerike, v Ázii či v Afrike, kde sa ošípané ako prenášače pásomnice bravčovej môžu voľne pohybovať a postupy v oblasti bezpečnosti potravín sú na nízkej úrovni. V USA však ide o výnimočný prípad.

Telo pacienta našťastie pozitívne zareagovalo na antiparazitárne a protizápalové lieky a úplne sa zotavil.

Pozor aj na líšky

Menej šťastia mal muž, o ktorom sme vás informovali vlani a ktorý mal taktiež larvocysty v mozgu, pričom jedna z nich mu počas hospitalizácie praskla a už ho nedokázali zachrániť.

Zdravotník v danom prípade hovoril o pásomnici líčšej, ktorej hostiteľom sú líšky a prostredníctvom jej trusu sa dostávajú aj do okolia. Je preto napríklad dôležité umyť lesný plod pred konzumáciou alebo aj plody zo záhrad, ktoré navštevujú líšky.

Larvocysty sa podľa odborníkov najčastejšie vyvíjajú v pečeni, ale pacient môže mať lézie aj v iných orgánov, nevynímajúc mozog.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM