Magazín Lifestyle

Koľko krokov denne treba na to, aby sme znížili predčasné úmrtie? TOTO je to číslo!

Chôdza je zdravá. No ak chcete vyťažiť z krokovania maximum, držte sa konkrétneho čísla. Vyzerá to tak, že je naozaj magické.

Ilustračný obrázok k článku Koľko krokov denne treba na to, aby sme znížili predčasné úmrtie? TOTO je to číslo!
Zdroj: pixabay.com

Nie je žiadnym tajomstvom, že chôdza je pre človeka tým najprirodzenejším pohybom.

Jednoduchý úkon má množstvo overených blahodarných účinkov na ľudské telo. No najnovšia štúdia publikovaná v British Journal of Sports Medicine preukázala, koľko krokov denne treba na to, aby sme znížili predčasné úmrtie takmer o 40%, aj vtedy, ak ostatok času strávime sedením. A to nie je všetko. Informuje o tom The Guardian.

„Krokovaním“ k zdraviu

„Vieme, že každodenná fyzická aktivita je nevyhnutná na to, aby ste si udržali zdravý životný štýl a znížili riziko vzniku srdcových ochorení a riziko mŕtvice. Výsledky novej štúdie nám ukazujú, že každý jeden krok denne smerom k číslu 10-tisíc sa počíta k dobru. Tento pohyb znižuje riziko úmrtia a choroby srdca. Dokonca aj nízka úroveň tejto aktivity môže znížiť riziko mŕtvice,“ opisujú autori z University of Sydney. Tamojšia štúdia sa uskutočnila na vzorke viac ako 70-tisíc dobrovoľníkov s priemerným vekom 61 rokov.

Kroky dobrovoľníkov zaznamenávali pomocou akcelerometrov na meranie pohybu. Monitorovali ich každý deň počas siedmich rokov.

Výskum zároveň ukázal, že nie je to také beznádejné ani s tými, čo presedia takmer celý deň: Akýkoľvek pohyb nad 2200 krokov denne bol spojený s nižšou mierou úmrtnosti a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Chcete urobiť pre svoje zdravie maximum? Držte sa optimálneho čísla. Koľko to je krokov? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM