han Zo Slovenska

Naď: K presúvaniu systému S-300 na Ukrajinu nepríde vtedy, keď Rusko splní TIETO podmienky!

V rámci rezortu obrany aktuálne prebieha 60 projektov modernizácie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol pred stredajším rokovaním vlády. Stav obrannej infraštruktúry podľa neho nie je dobrý.

Ilustračný obrázok k článku Naď: K presúvaniu systému S-300 na Ukrajinu nepríde vtedy, keď Rusko splní TIETO podmienky!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Uvidíme, čo z toho sa podarí dotiahnuť do konca, ale verím tomu, že väčšinu,“ poznamenal Naď. Ako pripomenul, čoskoro na vládu predloží plán obstarania bojových obrnených vozidiel 8×8, neskôr aj pásovej techniky. Hľadá sa tiež náhrada za 70-ročné „vetriesky“.

Medzi ďalšie projekty rezortu patrí obstarávanie dronovej techniky, ručných zbraní či cvičných lietadiel, ktoré by znížili nákladovosť výcviku na stíhacie lietadlá F-16.

Systém S-300

Systém S-300 podľa ministra v súčasnosti nie je možné udržiavať, keďže ho vie servisovať iba Rusko a Ukrajina. „Ak ho nebudeme servisovať a udržiavať, nakupovať náhradné diely a muníciu, tak najneskôr do dvoch rokov bude ten systém nefunkčný,“ povedal.

Deklaroval, že pri rozhodovaní o možnom odovzdaní systému S-300 vláda SR nebude brať do úvahy akékoľvek vyhrážky „od vojnových štváčov z Moskvy“.

„V momente, keď Rusko nebude porušovať medzinárodné právo a stiahne svoje agresívne jednotky z Ukrajiny, my nebudeme ani uvažovať o tom, aby sme presúvali S-300 na Ukrajinu,“ vyhlásil.

Minister uviedol, že robí všetko pre zabezpečenie vzdušného priestoru inak ako prostredníctvom MiG-29, kým budú dodané stíhačky F-16. Poukázal napríklad na nedostatočný počet pilotov pre migy.

V súvislosti s vytvorením síl rýchleho nasadenia v rámci novej obrannej stratégie Európskej únie minister dúfa, že sa budú aj používať.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM