Magazín

NAJ zaujímavosti o stromoch: Na Zemi ich je viac ako hviezd v galaxii! + KVÍZ

Koľko stromov rastie na našej planéte a koľko meria ten najvyšší? Vybrali sme tie najväčšie zaujímavosti z ríše drevín, aké ste kedy čítali.

Ilustračný obrázok k článku NAJ zaujímavosti o stromoch: Na Zemi ich je viac ako hviezd v galaxii! + KVÍZ
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V stredu 20. októbra sme si pripomenuli Medzinárodný deň stromov.

Práve stromy okrem produkcie kyslíka prispievajú k celkovému zlepšeniu mikroklímy, zachytávajú prach a škodliviny, zmierňujú účinky vetra, poskytujú útočisko zveri, vtáctvu a hmyzu, čím vytvárajú bohatý ekosystém, slúžiaci všetkým organizmom.

Chránia nás

„Stromy tiež dokážu komplexne tlmiť nárazy klimatických zmien, pretože prispievajú k tvorbe a zadržiavaniu vody v prírode a výrazným spôsobom chránia pred eróziou pôdy a lavínami,“ povedal hovorca Národného lesníckeho centra Ján Lichý.

Vedeli ste o tom, že Slovensko je krajinou s viac ako 41-precentnou lesnatosťou územia?

Svet stromov je plný rekordov a zaujímavostí. Vybrali sme pre vás desať tých najväčších, ktoré zmenia váš pohľad na “pľúca” našej planéty.

Slovenské rekordy

Ako prvé sa pozrieme na rekordy a zaujímavosti zo Slovenska.

  1. O tom, že Slovensko je zalesnené na viac ako 41 % sme si už povedali. Na území našej krajiny sa nachádza viac ako jedna miliarda stromov s priemerom kmeňa hrubším ako desať centimetrov!
  2. Za pravdepodobne najstarším slovenským stromom by sme sa mali vybrať na východ Slovenska. Rastie v Dubinnom pri Bardejove. Tamojší Dub má 850 rokov. Zaujímavosťou je, že prečkal nejednu katastrofu. Za všetky spomeňme úder blesku v roku 1995.
  3. Medzi TOP zaujímavosti sme zaradili aj najhrubší strom na Slovensku. Nájdeme ho v obci Komjatice (okres Nové Zámky). Mohutný 150-ročný platan má obvod kmeňa 930 centimetrov a výšku vyše 28 metrov. V roku 2012 získal titul Strom roka na Slovensku. Niektoré zdroje ho radia medzi sedem najväčších živých organizmov v Európe.
  4. Na Slovensku máme aj jeden absolútny unikát. Nachádza sa v obci Pružina v Považskobys­trickom okrese. Reč je o jabloni planej, ktorá má obvod kmeňa 5,3 metra. S týmito rozmermi nemá v celej Európe konkurenciu. Pre porovnanie, druhá najväčšia európska jabloň planá (Veľká Británia) má obvod kmeňa len 3,55 metra!
  5. Stromy sa u našich predkov tešili veľkej, ba až posvätnej úcte. Slovania totiž verili, že v stromoch sídlia duše zomretých. Prisudzovali to tomu, že stromy žijú dlhšie než človek. Najposvätnejším stromom Slovanov bol dub. Imponovala im jeho mohutnosť, sila a tvrdosť dreva. Práve dub zasvätili svojmu bohovi Perúnovi. Boh hromu a blesku bol zároveň ochrancom všetkých poľnohospodárov. Preto roľníci ku dubom nosili rôzne obety a prosili o dážď. Slovania sú úzko spätí ešte s jedným stromom. Ich symbolom je od nepamäti majestátna lipa.

Tie celosvetovo najväčšie rekordy spojené so stromami nájdete na ďalšej strane!

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM