Monika Hanigovská Magazín

Nakupujete v látkovej taške a myslíte si, že ste EKO? Možno aj vy ŠKODÍTE prírode!

Ak chodíte na nákupy s látkovou taškou, pravdepodobne nakupujete menej „eko“ ako si myslíte!

Ilustračný obrázok k článku Nakupujete v látkovej taške a myslíte si, že ste EKO? Možno aj vy ŠKODÍTE prírode!
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com , pixabay.com

Svet zaplavujú eko výrobky a mnohí z vás za nimi automaticky naťahujeme ruky s dobrým pocitom, že nepatríme k tým, čo v tichosti vyčkávajú na ekologickú katastrofu.

V obchodoch a e-shopoch na nás vyskakujú látkové a papierové tašky, kovové slamky, eko flaše, vreckovky, oblečenie z organickej bavlny a ďalšie výrobky, ktoré môžu v zákazníkovi časom vyvolať až pocit viny, ak si niečo z toho nekúpi.

Je pravda, že sa dejú klimatické zmeny a vďaka ľudskej činnosti je životné prostredie značne narušené. No spásou nemusia byť všetky produkty odkazujúce na eko.

Textil ako hrozba

Nie je žiadnou novinkou, že medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia patrí textilný priemysel. „Pri výrobe textilu sa využíva množstvo vody, ako aj pôdy na pestovanie bavlny a iných vlákien. Odhaduje sa, že v celosvetovom textilnom a odevnom priemysle sa využilo 79 miliárd metrov kubických vody v roku 2015 – zatiaľ čo spotreba vody celého hospodárstva EÚ v roku 2017 predstavovala 266 miliárd metrov kubických,“ informuje infografika europarl.euro­pa.eu.

Pre predstavu, podľa odhadov treba na výrobu jedného bavlneného trička 2 700 litrov sladkej vody, čo zodpovedá potrebe pitnej vody pre jednu osobu na 2,5 roka. No ani v prípade látkových tašiek to nemusí byť oveľa ružovejšie.

Je taška škodlivejšia?

Ako sú na tom tašky z organickej bavlny? Štúdia dánskeho ministerstva životného prostredia z roku 2018 upozorňuje na to, že takúto nákupnú tašku je potrebné použiť 20 000-krát, než splní environmentálne vlastnosti bežných plastových tašiek.

Výroba bavlny je proces náročný na zdroje a na pestovanie vlákien je potrebné obrovské množstvo vody.

„Na výrobu jedného kilogramu bavlny je potrebných 10-tisíc až 20-tisíc litrov,“ upozorňuje portál Independent na svojom webe.

Ešte tvrdšie slová vyslovil New York Times, podľa ktorého samotná recyklácia bavlnených tašiek, ktoré nahradili v mnohých veľkých firmách plastové, „spotrebuje takmer toľko energie, koľko ich vyrobí, čím sa ich vplyv na životné prostredie stáva škodlivejším, ako si verejnosť môže myslieť,“ šokovali nedávno článkom americké noviny.

Majú aj vaše bavlnené tašky na tkanine firemné logo? Podľa slov expertov na recykláciu a udržateľnosť textilu je to tiež problémom. V prípade recyklácie strácajú časť bavlny. „Musia sa vystrihnúť z tkaniny, čím sa odhadom stratí 10 až 15 % bavlny,“ píše ďalej britský denník.

A čo papierové tašky? Je možné, že to s vami zatrasie! Článok pokračuje na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM