Monika Hanigovská Magazín

Psy nám rozumejú viac, ako si vôbec myslíme: Dokážu rozoznať až 6 pocitov

Pes je oddávna najlepším priateľom človeka. Podľa najnovších zistení je nám však oveľa bližšie, ako sme si vôbec mysleli!

Ilustračný obrázok k článku Psy nám rozumejú viac, ako si vôbec myslíme: Dokážu rozoznať až 6 pocitov
Zdroj: unsplash.com

Mnohí majitelia psov sa chvália, alebo len konštatujú, že ich verní štvornohí parťáci im rozumejú lepšie, než väčšina ľudí. Doteraz mohlo ich okolie pri tejto poznámke len gúľať očami, no vedci zistili, že psičkári nemajú ďaleko od pravdy.

Chcú nás pochopiť?

Vedci nedávno skúmali spojenie medzi psom a človekom a prišli na to, že chlpáči dokážu „zachytiť“ ľudské emócie podobne ako deti. Naši miláčikovia neskúšajú na nás len známe „psie oči“ s cieľom získať nejakú maškrtu či výhodu.

„Psy sa často pozerajú do tváre svojich majiteľov, aby zistili, ako reagovať na ľudí a svet okolo nich,“ píše portál goodnewsnetwor­k.org na svojom webe.

Ide o istú formu empatie známu pod pojmom ako emocionálna nákaza, teda prenášanie emócií na iných.

Vedeli ste aj o tomto?

Zdomácnené sú iné

No máme toho spoločného oveľa viac! V tele psov sa tiež produkuje oxytocín, teda hormón šťastia, ktorý dokáže tak ako u ľudí, tlmiť stres, depresiu a úzkosť.

Na akési spojenie či súlad medzi zvieraťom a človekom vplýva mnoho faktorov, ako napríklad neuronálna aktivita v mozgu psa a dokonca aj zmeny pachu v ľudskom tele.

Odborníci najnovšie zistili, že vzájomná interakcia medzi zvieraťom a človekom nie je na rovnakej úrovni. Iná je teda medzi ním a domácim zvieraťom, iná medzi ním a vlkom, či psom žijúcim vo svorke.

Domáci miláčikovia vypúšťali oxytocín, pri ostatných zvieratách nič také neprebehlo. Vedci tak prišli k záveru, že za to môže „životná skúsenosť“ skúmaných zvierat, nie plemeno.

Synchronizujú sa s človekom

Zároveň zistili, že niektoré z nich zachytávajú našu radosť, ale aj strach. Dokážu toho však oveľa viac! „Môžu synchronizovať svoje správanie na základe šiestich ľudských pocitov ako hnev, strach, šťastie, smútok, prekvapenie a znechutenie,“ prekvapujú pozorovatelia tohto javu.

Evolučný biológ Marc Bekoff sa domnieva, že je to sám človek, ktorý dokáže dobre porozumieť tomu, čo sa v nich práve odohráva. „Myslím si, že zachytávame aj ich emócie,“ hovorí v časopise National Geographic, ktorý ďalej cituje Good News Network.

„Šťastné sú tiež ľahko čitateľné, ak k vám pribehnú s vrtiacim chvostom a ušami dopredu, nie so stiahnutým chvostom,“ vysvetľuje vedec na jednom príklade.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM